Burse - Fonduri mutuale

Decuplarea totală de economie. Bursa de la Bucureşti, minus 2,4 la 11 luni. Bulgarii au plus 22%, iar ungurii 26%

Decuplarea totală de economie. Bursa de la Bucureşti,...

Autor: Liviu Popescu

01.12.2016, 00:07 1482

Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a scăzut cu 2,4% de la începutul anului, la 6.833 de puncte, şi mai are doar o lună la dispoziţie să recupereze, altfel închide pe minus pentru a cincea oară în ultimii 20 de ani.

Luna decembrie se anunţă dificilă având în vedere alegerile parlamentare din 11 decembrie, dar şi şedinţa Fed, cea mai puternică bancă la nivel mondial, care ar putea să-şi pună amprenta pe piaţa de capital locală.

Spre comparaţie, indicele SOFIX al bursei din Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, are 22% de la începutul anului, iar bursa de la maghiari a crescut cu 26%, cea mai bună evoluţie din regiune.

De ce bursa de la Bucureşti este pe minus cu doar o lună de încheierea anului 2016, care ar trebui, conform FMI şi Băncii Mondiale, să aducă România în vârful piramidei europene a avansului economiei, iar bulgarii şi ungurii au creşteri pe piaţa de capital chiar şi de două cifre?

„Lipsa de lichiditate cred că este factorul principal pentru care bursa românească s-a decuplat de mersul economiei sau al burselor internaţionale“, explică brokerul Simion Tihon de la Prime Transaction. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO