Burse - Fonduri mutuale

Din nou degringoladă pe marile pieţe de capital ale lumii: de la scăderi de 1,3% pe Wall Street, 1% la Londra, la 1,6% Paris, 2% Milano, şi 1,4% la Frankfurt, investitorii vând acţiuni bancare după ce salvarea First Republic nu îi linişteşte. Bursa de la Bucureşti rezistă

Din nou degringoladă pe marile pieţe de capital ale...

Autor: Liviu Popescu

17.03.2023, 18:01 2530

Nici măcar ultima zi a celei mai dure săptămâni de pe pieţele de capital din acest an nu pare a diminua din nervii investitorilor în contextul în care acţiunile bancare sunt afectate vineri de o nouă vânzare, deoarece bursele nu au reuşit să se liniştească în urma pachetului de salvare organizat pentru First Republic Bank.

Îngrijorările reînnoite cu privire la sănătatea sectorului bancar au tras în jos acţiunile în general, reducând luciditatea de la o revenire de dimineaţă, după ce s-a aflat că First Republic va fi salvată de un consorţiu de bănci care va injecta 30 de miliarde de dolari în creditor, scrie Financial Times.

Astfel Dow Jones scade cu 1,3%, FTSE are minus 1% la Londra, Parisul pierde 1,6%, Milano 2%, iar Franfkurt, minus 1,4%. La Bucureşti indicele principal BET încă se ţine în teritoriu pozitiv, cu un plus 0,3%. În jurul prânzului verdele era de o nuanţă mai puternică. La scăderea burselor europene contribuie şi declinul Credit Suisse, respectiv 9%, în pofida promisiunii Băncii Naţionale a Elveţiei de a sprijini lichidităţile creditorului la începutul săptămânii.

Acţiunile First Republic scad cu 25% pe Wall Street. Băncile mai mari au scăderi mai mici, JPMorgan Chase scăzând cu 4%, iar Citigroup cu 3,6%. Indicele KBW al băncilor a scăzut cu 5,2%.

JPMorgan, Bank of America, Citi şi Wells Fargo vor depune fiecare 5 miliarde de dolari în creditorul cu probleme. Goldman Sachs şi Morgan Stanley vor pune fiecare 2,5 miliarde de dolari, în timp ce BNY Mellon, PNC Bank, State Street, Truist Bank şi US Bank vor depune câte un miliard de dolari.

"În pofida gestului "cel mai binevenit" din partea marilor bănci, actualizarea indică o bancă aflată încă în mijlocul unei crize semnificative de lichidităţi", spune Jesse Rosenthal, şeful departamentului de cercetare în domeniul financiar din SUA de la CreditSights, citat de FT.

Indicele Euro Stoxx Bank, care a scăzut deja puternic în această săptămână, a renunţat la câştigurile timpurii pentru a se tranzacţiona cu 3,7% mai jos în prima parte a după-amiezii.

"Problema cheie este că sprijinul de lichiditate nu rezolvă problemele structurale bine-cunoscute ale Credit Suisseţ şi, cel mai important, profitabilitatea sa scăzută... . Banca are un plan de restructurare care urmăreşte să rezolve aceste probleme pe o perioadă de trei ani, dar nu este sigur că pieţele îi vor acorda atât de mult timp", spune Andrew Kenningham, economist-şef pentru Europa la Capital Economics.

Investitorii spun că evenimentele de săptămâna trecută ar putea indica apariţia recesiunii şi înăsprirea creditării.

"Este foarte puţin probabil să asistăm la un scenariu pozitiv, mai ales dacă ţinem cont de evenimentele recente", a declarat Orla Garvey, manager senior de portofolii cu venit fix la Federated Hermes. "Problema va fi dacă băncile se vor retrage din creditare, ceea ce, din punct de vedere istoric, a avut un impact mare asupra creşterii economice. Dar acest lucru ar putea fi evitat dacă băncile centrale şi autorităţile de reglementare vor interveni."

Pieţele de datorie suverană au fost înăbuşite, deoarece investitorii au continuat să cântărească apetitul băncilor centrale de a majora ratele dobânzilor pentru a combate inflaţia, în timp ce exista incertitudine în sectorul bancar.

Banca Centrală Europeană şi-a anunţat joi decizia de a majora ratele dobânzilor cu 0,5 puncte procentuale, dar a renunţat la​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO