Burse - Fonduri mutuale

Deloitte spune ca datele financiare ale Flamingo ar putea indica un risc ridicat privind lichiditatile

Deloitte spune ca datele financiare ale Flamingo ar putea indica un risc ridicat privind lichiditatile

Marca Flanco este cel mai valoros activ al Flamingo, fiind inregistrata in contabilitate la valoarea de 65 mil. lei, corespunzatoare evaluarii din momentul achizitiei, in 2006. Activele totale ale companiei se ridicau la sfarsitul anului la 417 mil. lei.

06.05.2009, 19:10 58

Deloitte, auditorul financiar al retailerului Flamingo International, spune ca la 31 decembrie 2008 grupul a inregistrat active circulante consolidate nete negative in suma de 65,539 mil. lei si o pierdere consolidata neta de 40,899 mil. lei pentru anul incheiat la data mentionata, "ceea ce poate indica un risc ridicat privind lichiditatile".

Informatia a fost extrasa din raportul anual al companiei, publicat pe Bursa la sfarsitul saptamanii trecute.
In aceste conditii, principalul obiectiv al companiei in acest an este refinantarea datoriilor in valoare de circa 94 milioane de lei (23,5 mil. euro) pe care le avea la sfarsitul anului trecut, iar reprezentantii companiei spun ca aceasta a fost lovita dur de criza economica.
"In mod evident, prioritatea numarul 1 in 2009 este supravietuirea companiei. In a doua jumatate a lui 2008 am simtit cum o recesiune atat de dura poate afecta finantele unei companii. In acest moment, la data scrierii acestei scrisori, inca nu stim cat va mai dura recesiunea. Avem presupuneri si avem sperante. Dar facem planuri tinand cont de un scenariu negativ si incercam sa fim pregatiti pentru a actiona rapid atunci cand situatia se va imbunatati", spune Dragos Simion, presedintele Flamingo, intr-o scrisoare catre actionari inclusa in raportul anual al companiei publicat pe Bursa la finele saptamanii trecute.
El nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii suplimentare.
Potrivit auditorului, grupul Flamingo avea la aceeasi data un credit luat de la banca Unicredit Tiriac Bank furnizat pe baza unor conditii pe care retailerul nu le mai indeplinea la finele anului trecut, respectiv o rata de solvabilitate de minim 30% si o rata a profitului operational de peste 2%. Ca rezultat, banca poate sa ceara banii inapoi imediat fara niciun fel de notificare prealabila. Potrivit raportului anual, imprumuturile contractate de la UniCredit Tiriac Bank se ridicau la 26,5 mil. lei (6,65 mil. euro).
"Grupul Flamingo beneficiaza de o relatie apropiata cu toate bancile cu care colaboreaza si care au inteles ca principalii indicatori financiari aferenti anului 2008 au fost afectati de situatia economica si financiara si care sunt totodata dispuse sa sustina activitatea viitoare Flamingo", a declarat Oana Leahu, directorul financiar al Flamingo.
Flamingo isi propune sa revina anul acesta pe profit, dar estimeaza o scadere cu 18% a cifrei de afaceri.
 
Flamingo ar putea avea nevoie de capital si pentru subsidiare
In raportul de audit se mai arata ca doua dintre cele mai importante divizii ale retailerului, respectiv Flamingo Computers si Flanco International, aveau la aceeasi data capitaluri proprii (valoare contabila - n.r.) negative si din aceasta cauza nu indeplineau cerintele din statut. In aceste conditii, Flamingo International, unicul actionar al acestor divizii, ar putea fi obligat sa vina cu bani pentru reintregirea capitalului.
Filiala Flamingo Computers, inregistrata in contabilitatea companiei la pretul de achizitie, respectiv 6,5 mil. lei, avea la 31 dec. 2008 o valoare contabila negativa de 42,7 mil. lei (10,6 mil. euro) pentru care nu s-au inregistrat provizioane pentru pierderea de valoare, se arata in raportul Deloitte.
Conducerea retailerului IT&C si de electrocasnice a decis sa renunte in luna martie din 2009 la divizia de distributie a firmei, care a fost preluata de distribuitorul IT Asesoft Distribution. Anul trecut, activitatea de distributie a Flamingo a reprezentat o treime din cifra de afaceri a grupului, respectiv aproximativ 66 mil. euro.
"Ne-am confruntat cu necesitatea de a lua cateva decizii dureroase. Am inteles ca acesta era doar inceputul si ca, pe parcursul anului 2009, vom fi nevoiti sa facem ajustari si mai dure, doar pentru a ne adapta noului ritm estimat al pietei si, in consecinta, pentru a mentine fiabilitatea companiei noastre pe termen mediu", spune Dragos Simion in scrisoarea catre actionari.
 
Investitorii locali au cumparat masiv Flamingo
In ciuda problemelor cu care Flamingo s-a confruntat in ultimele luni, actiunile au crescut pe Bursa, pe fondul achizitiilor realizate de investitori locali importanti.
In luna martie din acest an Alexandru Ion Tiriac, fiul omului de afaceri Ion Tiriac, si-a majorat participatia la 5,12% din actiunile Flamingo, in urma unor achizitii pe Bursa. Cel mai important investitor din ultima perioada este insa Dan Adamescu, proprietarul magazinului Unirea, care a cumparat circa 20% din Flamingo si l-a numit pe fiul sau, Bogdan Alexander Adamescu, in consiliul de administratie al retailerului. Adamescu a cumparat actiunile detinute de mai multe fonduri straine de investitii, care au iesit astfel in pierdere din afacere.
Dragos Cinca, QVT Fund si Flanco Holding sunt ceilalti actionari importanti ai Flamingo. Spre finalul sedintei de ieri, actiunile FLA inregistrau o crestere de 15%, maximul permis pe parcursul unei sedinte, ajungand la un pret de 0,046 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 8,6 mil. euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO