Burse - Fonduri mutuale

Demitere-fulger la Depozitarul Central: Tănăsoiu, înlocuită după opt ani de mandat

Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului Cen­tral. Foto: Bogdan Iordache

Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului Cen­tral. Foto: Bogdan Iordache

Autor: Roxana Pricop

13.11.2014, 00:05 862

Adriana Tănăsoiu a fost demisă din funcţia de director general al Depozitarului Cen­tral (DC) de consiliul de administraţie după opt ani fără ca administratorii să anunţe public un motiv pentru revocarea din funcţie.

Consiliul de administraţie al Depo­zita­rului nu a anunţat niciun motiv pentru de­mi­te­rea din funcţie, anunţând doar că noul director ge­neral este Silvia Buicănescu, anterior di­rec­tor operaţiuni decontare în cadrul instituţiei.

„Demiterea mea este o decizie ne­te­meinică şi nelegală, voi apela la toate soluţiile le­gale pentru a o contesta. La Depozitar, tocmai am implementat cu bine două mari proiecte pentru piaţă: trecerea la decontarea T plus 2 şi segregarea conturilor de tranzac­ţio­nare”, a spus Adriana Tănăsoiu, adăugând că în prezent instituţia are în dezvoltare mai multe proiecte cu miză promovarea bursei în liga pieţelor emergente.

Contactat de ZF, preşedintele consiliului de administraţie Cristian Agalopol nu a dorit să comenteze, declarând că va fi comunicat un punct de vedere comun din partea CA-ului pe par­cusul zilei de joi. Adriana Tănăsoiu a con­dus Depozitarul de la înfiinţare, în noiembrie 2006, fiind şi unul dintre profe­sio­niştii care au contribuit la redeschiderea bursei în 1995.

Demiterea are loc în condiţiile în care mandatul actualului consiliu de administraţie al Depozitarului, în frunte cu Cristian Agalopol, expiră peste o lună, pe 21 decem­brie. Situaţia conducerii instituţiei respon­sabile de decontarea şi compensarea tuturor tranzacţiilor cu acţiuni derulate pe bursă era oricum incertă pentru că administratorii aleşi de acţionari (BVB cu 70% din capitalul DC şi SIF-urile) în luna octombrie sunt in­com­patibili. Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară nu şi-a exprimat un punct de vedere până acum.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, ar urma să îl înlocuiască în funcţia de preşedinte al Depozitarului pe Cristian Agalopol dacă ASF schimbă normele care interzic directorilor şi administratorilor BVB să deţină funcţii de conducere la depozitar. Sobolewski a propus revocarea din funcţie a lui Agalopol de la cârma Depozitarului în această primăvară după ce între cei doi au existat contre dure cu privire la achiziţionarea unui soft de decontare.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, demiterea Adrianei Tănăsoiu ar fi fost legată de faptul că aceasta şi-ar fi depăşit atribuţiile mandatului atunci când împreună cu Sobolewski ar fi trimis o scrisoare către piaţă în care ar fi anunţat, fără să ceară acordul administratorilor DC, trecerea din 6 octombrie la decontarea T plus 2.

Surse din cadrul BVB susţin însă că trecerea la T plus 2 ar fi fost aprobată de administratorii Depozitarului cu două luni înainte de trimiterea scrisorii. Ea a fost sancţionată cu un avertisment de administratorii Depozitarului pentru trimiterea scrisorii. Ulteriora, i-a acţionat instanţă contestând sancţiunea. Trecerea la decontarea T plus 2 a fost contestată de unii brokeri care au cerut amânarea până la începutul anului viitor. Toate bursele din Uniunea Europeană au trecut pe 6 octombrie la decontarea T plus 2.

Bursa de Valori Bucureşti este cel mai mare acţionar al Depozitarului Central, controlând 70% din capital, însă cu greu îşi poate impune un punct de vedere în conducerea Depozitarului având în vedere că membrii din conducerea BVB nu pot deţine funcţii de conducere la Depozitar.

„Este o dezamăgire ceea ce s-a întâmplat la Depozitarul Central prin demiterea directorului general. Iar aceste lucruri se întâmplă pentru că sunt probleme de guvernanţă corporativă la Depozitar”, a spus Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Ultimul an nu a fost deloc uşor pentru Depozitarul Central. Conducerea instituţiei a fost amendată de ASF la începutul anului pentru că nu a verificat tranzacţiile făcute de firma de brokeraj Harinvest în noiembrie 2013 care s-au dovedit ulterior a fi frauduloase şi care au prejudiciat câteva zeci de investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO