Burse - Fonduri mutuale

Depozitarul Central isi scoate din nou la vanzare actiunile, dupa esecul din vara

Depozitarul Central isi scoate din nou la vanzare actiunile, dupa esecul din vara

Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central

19.10.2009, 23:10 196

Depozitarul Central, institutia care realizeaza operatiunile dedecontare si compensare aferente tranzactiilor cu actiuni derulatepe Bursa, a repus la vanzare un pachet de 4,4 mil. actiuni propriiramase nesubscrise in cadrul ofertei derulate in aceasta vara.

Interesul pentru oferta de 4,5 milioane de actiuni in valoare decel putin 1,8 mil. lei derulata de Depozitarul Central in lunaiulie a fost scazut, fiind inregistrat un grad de subscriere de sub3%. Mai exact, un numar de zece societati de brokeraj auachizitionat in total 120.000 de actiuni, la un pret minim de0,41lei/titlu, devenind astfel actionari la institutia dedecontare.

Cele zece societati de brokeraj au ajuns sa controleze 0,05% dincapitalul social al Depozitarului. Actionarul majoritar alinstitutiei este Bursa de Valori Bucuresti (BVB), restul fiinddetinut de banci, SIF-uri si fonduri de investitii (RAEF siBroadhurst Investment).

"Am decis sa cumparam actiuni la Depozitarul Central pentru cavrem sa participam la adunarile generale ale institutiei. Deasemenea, avem incredere in actualul management, si sunteminteresati de cresterea detinerii in viitor", a spus Marius Trif,directorul general al societatii de brokeraj Carpatica Invest, carea achizitionat un pachet de 10.000 de actiuni.

Din lista celor zece societati de brokeraj, actionari laDepozitar, mai fac parte si Finaco Securities, Eldainvest, PrimeTranzaction, Estinvest.

Restul de actiuni ramase nesubscrise, in numar de 4,4 milioanesi in valoare de cel putin 1,8 mil. lei, au fost scoase incepand deieri din nou la vanzare. Pretul minim de achizitie este de 0,41lei/titlu, evaluand astfel Depozitarul la 89 de milioane delei.

"Interesul scazut pentru actiunile Depozitarului s-a datorat inmare parte crizei si lipsei de lichiditati din piata. In cadrulcelei de-a doua oferte, pretul minim al actiunilor ramane acelasi,insa termenul limita de trimitere a intentiei de cumparare a fostextins la 60 de zile calendaristice", a spus Adriana Tanasoiu,directorul general al institutiei.

Daca nici de aceasta data oferta nu va fi subscrisa intotalitate, Consiliul de Administratie al Depozitarului va lua odecizie privind derularea unei noi oferte.

Actiunile scoase in prezent la vanzare au apartinut firmelorGelsor si SOV Invest, care au fost declarate actionari neeligibilisi astfel actiunile acestora au fost anulate si apoi emise din nouin numele Depozitarului Central, potrivit lui Tanasoiu. SocietatileGelsor SRL si SOV Invest detineau un pachet comun de peste 7% laRegisco SA, societate care a stat la baza Depozitarului Central deastazi.

In primul semestru, institutia a decontat un numar de peste791.000 de tranzactii, in valoare totala de aproape de 2,7 mld.lei. Media lunara a valorii tranzactiilor decontate, pentru primelesase luni, a fost de peste 447 mil. lei, luna mai reprezentandvarful, cu o valoare totala de aproape 660 mil. lei.

Pentru anul in curs, Depozitarul si-a bugetat venituri totale de17,2 milioane de lei si un profit brut in valoare de 168.000lei.

"In ceea ce priveste bugetul pentru anul in curs, pot spune carespectam parametrii. Mai mult, am inregistrat o usoara crestere aprofitului fata de valoarea bugetata", a continuat AdrianaTanasoiu.

Anul trecut a fost incheiat cu venituri totale de 20,3 milioanede lei, in scadere cu 15% fata de 2007, si cu un profit brut de 3,2milioane de lei, de trei ori mai putin fata de anul precedent.Principalele surse de venit ale institutiei sunt veniturileincasate din serviciile pentru emitenti, pentru detinatorii detitluri, precum si cele prestate intermediarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO