Burse - Fonduri mutuale

Depozitarul Central: Suntem pregătiţi pentru implementarea T plus 2 din 6 octombrie

Depozitarul Central: Suntem pregătiţi pentru...

Autor: Roxana Pricop

11.09.2014, 18:25 259

Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a reconfirmat data de 6 octombrie ca momentul de implementare a termenului de decontare T plus 2, potrivit unui comunicat de presă emis de instituţie.

În prezent, un investitor care vinde în ziua de luni un pachet de acţiuni OMV Petrom îşi încasează banii pe ele în ziua de joi, ciclul de decontare fiind T plus 3. La fel se întâmplă şi pe majoritatea burselor europene, cu excepţia Germaniei şi a Bulgariei unde funcţionează deja T plus 2. În România, doar titlurile de stat au decontarea la T plus 2, operaţiunile fiind decontate prin sistemele BVB şi al BNR.

Prin trecerea la ciclul T plus 2, investitorul care vinde acţiuni sau cumpără acţiuni luni va primi banii pe ele sau va primi acţiunile în cont în ziua de miercuri. Scurtarea ciclului de decontare va fi în beneficiul investitorilor, aceştia fiind astfel mai feriţi de riscul unor tranzacţii eşuate. Implementarea măsurii presupune o serie de modificări în infrastructura Depozitarului Central şi în back-office-ul firmelor de brokeraj. Pentru investitori nu presupune costuri suplimentare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO