Deputaţii din Comisia de buget au aprobat amânarea cu un an până pe 31 decembrie 2014 a termenului până la care trebuie finalizate procedurile de listare la bursă a companiilor de stat la care Fondul Proprietatea (FP) este acţionar minoritar.
Camera Deputaţilor, for decizional pentru proiectul de lege cu numărul 91/2013, prin care este propusă amânarea cu un an a listării companiilor de stat din portofoliul FP, urmează să ia o decizie în şedinţa de plen de astăzi sau în cea de mâine 12 noiembrie. Comisiile de buget şi cea juridică ale Camerei Deutaţilor recomandă plenului să aprobe proiectul de lege.
Un aspect interesant este faptul că proiectul de lege 91/2013 a fost aprobat în martie de Senat iar Senatul a propus ca extinderea termenului limită să fie 31 decembrie 2013, faţă de termenul în vigoare 31 decembrie 2012 care nu a fost respectat. În noiembrie când proiectul de lege a intrat în discuţie la Camera Deputaţilor, termenul de 31 decembrie 2013 este la doar două luni distanţă de expirare astfel că deputaţii l-au mai prelungit cu încă un an.
Proiectul de lege 91/2013 modifică alin.(1) al art.11 al cap.II din titlul VII al Legii nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Prin Legea 247/2005, statul s-a obligat ca până cel târziu la 31 decembrie 2008 să finalizeze procedurile de admitere la tranzacţionare la bursă pentru un pachet de minim 5% din companiile de stat la care Fondul Proprietatea este acţionar minoritar. Altfel spus, până pe 31 decembrie 2008, statul trebuia să vândă pe bursă prin ofertă iniţială sau secundară cel puţin 5% din acţiunile pe care le deţine la Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Poşta Română, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, administraţiile portuare şi complexurile energetice. Termenul limită a fost de mai multe ori prelungit astfel încât acum ultima variantă este 31 decembrie 2014. De abia în 2013, statul a listat la bursă Romgaz şi Nuclearelectrica, la insistenţele Fondului Monetar Internaţional.
În urmă cu câţiva ani pentru companiile din portofoliul Ministerului Transporturilor au fost demarate procedurile de admitere la tranzacţionare, însă până în prezent nu a fost listat niciun pachet de acţiuni deţinut de stat la Compania Naţională Aeroporturi, la Administraţia Porturilor Maritime sau a Canalelor Navigabile. Argumentul invocat de oficialii statului pentru nerespectarea termenului iniţial a fost că listarea pachetelor de acţiuni într-o perioadă de criză ar leza interesele statului.