Burse - Fonduri mutuale

Deputatul Theodor Nicolescu, adus la DNA în dosarul retrocedărilor, deţine acţiuni de peste 4 mil. lei la Fondul Proprietatea

Deputatul Theodor Nicolescu, adus la DNA în dosarul...

Autor: Ioana Tudor

16.03.2015, 12:59 525

Deputatul liberal Theodor Nicolescu, vicepreşedintele comisiei juridice din Camera Deputaţilor, care a fost adus luni dimineaţă la DNA într-un dosar privind reprocedarea unor imobile supraevaluate, deţine 0,04% din Fondul Proprietatea (FP), pachet ce valorează în piaţă 4,1 milioane de lei.

Potrivit declaraţiei de avere, Nicolescu are un apartament în Piteşti şi două case, două maşini - un Renault Megane şi un Jaguar KF, peste 740.000 lei în mai multe conturi bancare şi acţiuni la alte cinci firme, dintre care una cotată pe piaţa NASDAQ.

Deputatul liberal a fost adus cu mandat la DNA într-un dosar în care anchetatorii vizează retrocedarea ilegală a unor imobile supraevaluate, potrivit agenţiei de presă Mediafax, care citează surse judiciare. Dosarul, în care este audiat şi Horia Georgescu, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, a fost deschis după ce Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a sesizat în ianuarie 2015 Direcţia Naţională Anticorupţie, ca urmare a unor nereguli găsite la controale privind dosare de retrocedări, potrivit aceloraşi surse.

ANRP a fost înfiinţată în 2005 pentru a coordona restituirea proprietăţilor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist şi pentru a acorda despăgubirile cuvenite persoanelor îndreptăţite. Din 1991 până în prezent România a retrocedat în natură 9.000 de clădiri şi peste un milion de hectare de teren, a plătit în bani şi acţiuni la Fondul Proprietatea alte 5 miliarde de euro.

De la înfiinţarea instituţiei au existat mai multe blocaje şi suspendări de plată, iar foştii pro­prietari au cerut încă din 2011 des­fiinţarea insti­tuţiei pe motiv că sunt despă­gubite cu prioritate doar persoanele cu influenţe politice la PDL, situaţii scoase oficial la lumină de anchetatori.

În prezent şefii ANRP din 2011 sunt arestaţi (Crinuţa Dumitrean, Remus Baciu, Alina Bica) pentru că au supraevaluat dosare ale unor persoane cu conexiuni politice. Gheorghe Stelian, investitor imobiliar şi un apropiat al lui Dorin Cocoş (fostul soţ al Elenei Udrea) este în arest pentru că ar fi primit despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu 62 mil.euro de şefii ANRP din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO