Burse - Fonduri mutuale

Descindere fulger la cel mai mare administrator de investiţii din Germania într-o anchetă de greenwashing: Şeful DWS, controlat de Deutsche Bank, a demisionat

Asoka Wohrmann deţinea funcţia de director executiv al DWS de la finele anului 2018

Asoka Wohrmann deţinea funcţia de director executiv al DWS de la finele anului 2018

Autor: Eduard Ivanovici

02.06.2022, 18:03 860

CEO-ul DWS, principalul asset manager din Germania, şi-a dat demisia la câteva ore după ce poliţia din Frankfurt a descins marţi la sediul firmei şi a intrat în posesia mai multor documente care ar putea dezinforma cu privire la activităţile de responsabilitate de mediu din cadrul companiei, scrie Financial Times.

Anterior, poliţia a fost informată cu privire la o potenţială serie de activităţi de greenwashing (dezinformare ecologică) în interiorul DWS. Termenul „greenwashing” este folosit pentru a explica strategiile prin intermediul cărora o companie susţine că este eco-friendly pentru a obţine în schimb un set de avantaje financiare.

DWS a declarat că Asoka Wohrmann, director executiv din 2018, va părăsi oficial compania în data de 10 iunie, la o zi după întâlnirea anuală a acţionarilor. El va fi înlocuit de Stefan Hoops, fostul şef al diviziei de corporate banking a Deutsche Bank, acţionarul majoritar al DWS, cu o participaţie de 80%.

Plecarea lui Wohrmann, un aliat al CEO-ul Deutsche Bank Christian Sewing, vine pe fondul unor acuzaţii de greenwashing lansate de un avertizor de integritate. De altfel, evenimentul reprezintă un nou impediment pentru Deutsche, banca încercând să treacă peste un deceniu de scandaluri şi pierderi de miliarde de euro.

Investigaţia realizată de poliţia germană, care ia în calcul mai multe acte de fraudă,  a fost lansată anul trecut în urma unor cercetări realizate de Securities and Exchange Commission (SEC – autoritatea de reglementare a burselor americane).

Anterior, Desiree Fixler, executiv DWS, a acuzat compania că a inclus o serie de afirmaţii înşelătoare în raportul pe 2020, conform căruia jumătate din activele gestionate de administrator sunt conform principiilor ESG (mediu, social şi guvernanţă corporativă). DWS gestionează în total active de circa 900 de miliarde de euro.

DWS a negat orice acuzaţie, însă şi-a schimbat criteriile ESG în urma acuzaţiilor lui Fixler. În raportul financiar pe 2021, publicat în martie 2022, DWS a raportat că administrează active ESG în valoare de 115 miliarde de euro, cu 75% sub nivelul din anul precedent, respectiv 459 de miliarde de euro.

Industria ESG se confruntă cu un val tot mai mare de critici din partea autorităţilor de reglementare şi investitorilor instituţionali, care îşi pun semne de întrebare cu privire la modul în care activele respective pot fi considerate sustenabile.

La jumătatea lunii aprilie, un investitor anonim a vândut 116 milioane de acţiuni la Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, tranzacţia generând un val considerabil de pierderi pe bursele europene la acel moment. Acţiunile Deutsche s-au depreciat cu 10,2% anul acesta, în timp ce DWS este pe minus cu circa 13%.

Anul trecut, salariul lui Wohrmann a crescut cu 15% la 6,9 milioane de euro, în pofida faptului că valoarea de piaţă a DWS a scăzut cu un miliard de euro într-o singură zi după ce investigaţiile realizate de autorităţile din SUA au fost făcute publice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO