Burse - Fonduri mutuale

Deşi are cash de 1,7 mld. lei, Romgaz stă pe câmpuri vechi de 90 de ani. Concurentul din Polonia se uită la Europa, America şi Asia

Deşi are cash de 1,7 mld. lei, Romgaz stă pe câmpuri...

Autor: Radu Bostan

27.01.2015, 18:14 585

Finalizarea procesului de liberalizare a pieţei gazelor na­turale ar putea lăsa Rom­gaz (simbol bursier SNG) fără unul dintre „mo­toarele“ care i-au adus un profit record la nouă luni: creşterea preţului la gaze. Rom­gaz trebuie să investească rezer­vele de cash de 1,7 miliarde de lei pen­tru a deschide noi exploatări şi a im­pul­siona producţia de gaze naturale, aflată în stagnare. O lecţie vine din partea companiei omoloage din Polonia, un jucător agresiv la nivel internaţional.

PGNiG, cel mai mare producător de gaze naturale şi petrol din Polonia, cu o capitalizare de 6 miliarde de euro, a anunţat ieri că intenţionează să-şi mă­rească producţia zilnică de hidrocarburi cu 67% până în 2022, prin cumpărarea de noi concesiuni în Europa, America de Nord şi Asia, a scris agenţia Reuters, citând cotidianul polonez Parkiet. Contextul actual este propice achi­ziţiilor datorită preţului mai mic al petrolului, care ar face şi concesionarii mai dispuşi să-şi vândă perimetrele.

„Analizăm unele achiziţii în Europa, în special în zona Mării Nor­dului“, a declarat Zbigniew Skrzyp­kiewicz, di­rec­torul general adjunct responsabil cu ex­plorarea şi producţia, pentru ziarul polonez Parkiet. El a adăugat că gru­pul se uită şi la România şi Croaţia, pe lângă SUA, Arabia Saudită şi Pakistan.

Ambiţiile de actor internaţional ale PGNiG, una dintre perlele energetice ale statului polonez, contrastează cu cele ale Romgaz, cel mai mare pro­du­cător de gaze naturale din România, ţară care depinde mai puţin de impor­turile de gaze.

Romgaz, companie cu o capi­tali­zare de 3 miliarde de euro, exploatează de un secol zăcăminte concentrate în zona Transilvaniei, iar paşii pe pieţele ex­terne au fost timizi. Compania româ­nească deţine cote în câteva perimetre din Slovacia şi Polonia, achiziţionate în 2008. În schimb, PGNiG caută petrol şi gaze naturale în Norvegia şi chiar Libia, iar din declaraţia directorului adjunct ar putea în curând să facă concurenţă şi în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO