Burse - Fonduri mutuale

Deşi este la un maxim de la criză încoace, Bursa este din ce în ce mai nepopulară în rândul investitorilor români. BET a trecut de 9.000 de puncte

Finanţe personale

Deşi este la un maxim de la criză încoace, Bursa este...

Autor: Liviu Popescu

12.07.2019, 07:00 938

Numărul conturilor de tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti, clasată în topul pieţelor de capital cu cele mai ridicate randamente ale dividendelor la nivel mondial, este la T1/2019 de circa 53.940 de conturi, în scădere cu 11% faţă de primele trei luni din 2018, potrivit celor mai recente date ale Fondului de Compensare a Investitorilor.

Acest lucru înseamnă că bursa locală numără mai puţin de 53.900 de investitori, atât cei care tranzacţionează activ, cât şi cei care au plasamente în acţiuni probabil pentru dividende, în contextul în care un investitor poate avea unul sau mai multe conturi de tranzacţionare.

Pe de altă parte, numărul de conturi active de tranzac­ţio­nare, adică cele care au înregistrat cel puţin o tranzacţie în ultimele şase luni, este la T1/2019 de 15.730 de conturi, în scădere cu 5,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Scăderea numărului de conturi cred că este direct legată de evoluţia mai modestă a bursei din ultimii doi ani, caracterizată de multă volatilitate şi de faptul că puţine IPO-uri au adus satisfacţii deosebite investitorilor în această perioadă, care probabil nu au fost convinşi de bursă, aşteptând rezultate pe termen scurt“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO