Ministerul Finanţelor Publice a stabilit la 1,75%-2,15% intervalul de dobândă anual din care investitorii interesaţi să participe la prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie vor alege începând de azi, 8 iunie, şi până la finalul ofertei, 19 iunie inclusiv, rata pe care o consideră cea mai atractivă. Dobânda finală va fi fixă şi va fi stabilită de Finanţe pe 22 iunie la nivelul de dobândă la care oferta, în valoare de 100 milioane de lei sau de 100.000 de titluri, va fi subscrisă cumpărată integral.
Investitorii vor primi titlurile în cont la finalul ofertei dacă dobânda la care au subscris este mai mică sau egală cu dobânda finală fixă. Investitorii care au cumpărat un singur titlu de stat, a cărui dobândă este mai mică sau egală cu dobânda finală, au garantat că vor primi respectivul titlu de stat. Ministerul Finanţelor, alături de BCR, BRD şi Raiffeisen, au publicat vineri pe website-urile proprii prospectul de ofertă, un document de 28 de pagini din care investitorii interesaţi pot afla toate informaţiile despre ofertă.
Un titlu de stat costă 1.000 de lei, aceasta fiind şi suma minimă cu care un investitor poate participa la ofertă. Titlurile de stat au o maturitate de doi ani, până pe 25 iunie 2017, iar plata dobânzii se face anual. Veniturile obţinute de populaţie din titluri de stat sunt scutite de la impozit.
Pentru a cumpăra titlurile de stat, un investitor se poate adresa băncilor BCR, BRD şi Raiffeisen, care fac parte din consorţiul de intermediere a ofertei şi care nu vor percepe niciun comision, dar şi restul băncilor sau firmelor de brokeraj, care însă ar putea percepe propria grilă de tarife.
Documentele necesare pentru a cumpăra titluri de stat pentru persoanele care se află la prima investiţie sunt cartea de identitate, formularul de subscriere completat şi dovada de plată a titlurilor de stat subscrise. Pentru persoanele care au deja deschis un cont de tranzacţionare pe bursă este suficientă depunerea unui ordin de cumpărare.
Oferta constă în 100.000 de titluri, în valoare totală de 100 milioane de lei. Oferta este structurată pe două tranşe: cea primară (pentru achiziţiile de până la 50 de titluri inclusiv/persoană), şi cea secundară (pentru achiziţiile de peste 50 de titluri/persoană).
Titlurile de stat sunt oferite la intervalul de rată de dobândă de 1,75% - 2,15% pe an. Investitorii pot subscrie în mod valabil la orice rată de dobândă din cadrul intervalului de rată de dobândă (inclusiv la limita inferioară şi la cea superioară a intervalului). Pasul de dobândă aferent subscrierilor este de 0,05%, respectiv rata de dobândă la care se oferă să subscrie investitorii va fi exprimată cu maximum două zecimale, iar cele două zecimale trebuie să fie multipli de 0,05%.
De exemplu, o subscriere este validă dacă dobânda oferită este de 2% plus 0,05%, adică ofertă de 2,05%. Subscrierea nu este valabilă dacă dobânda oferită este de 2,01% sau 2,14%.
Titlurile de stat vor fi vândute exclusiv la dobânda fixă finală şi numai acelor investitori care au subscris la o dobândă egală sau mai mică decât dobânda fixă finală.
Dobânda fixă finală este stabilită de Finanţe şi va ţine cont de următoarele elemente: dacă numărul total de titluri de stat subscrise va reprezenta mai mult sau fix 100% din numărul de titluri de stat oferite, atunci dobânda finală va fi cea la care oferta este subscrisă integral. În cazul în care numărul total de titluri de stat subscrise va reprezenta mai puţin de 100% din numărul de titluri oferite, dobânda finală va fi stabilită la nivelul celei mai mari dobânzi din intervalul de dobândă.
Cum vor şti investitorii câte titluri au de primit?
Investitorilor care au subscris un singur titlu de stat a cărui dobândă este mai mică sau egală cu dobânda finală li se va garanta alocarea titlului respectiv, indiferent de gradul de subscriere.
În cazul în care numărul cumulat al titlurilor de stat subscrise în cadrul celor două tranşe este mai mic sau egal cu numărul titlurilor oferite, toate subscrierile validate vor fi onorate integral, restul titlurilor nesubscrise urmând a fi anulate.†
Dacă numărul de titluri de stat subscrise în tranşa primară este mai mic decât numărul total, iar numărul de titluri de stat subscrise în tranşa primară cumulat cu numărul de titluri de stat subscrise în tranşa secundară este mai mare decât numărul total de titluri de stat oferite, investitorii din tranşa primară vor primi integral numărul de titluri de stat subscrise, iar tranşa secundară va fi egală cu diferenţa dintre numărul de titluri de stat oferite şi numărul de titluri de stat subscrise în tranşa primară. Alocarea în cadrul tranşei secundare se va face conform principiului Ñpro rataî. Astfel, fiecare investitor din tranşa secundară va primi, în urma alocării, un număr de titluri de stat egal cu numărul de titluri de stat pe care le-a subscris în tranşa secundară înmulţit cu indicele de alocare, calculat prin împărţirea diferenţei dintre numărul de titluri de stat oferite şi numărul de titluri de stat subscrise în tranşa primară la numărul de titluri subscrise în tranşa secundară.
Investitorii care au subscris în tranşa primară (până la 50 de titluri/persoană inclusiv) vor primi alocare garantată de 100% pentru toate titlurile de stat subscrise care au o dobânda mai mică sau egală cu dobânda finală, dacă numărul total al titlurilor de stat subscrise în această tranşă nu depăşeşte numărul total de titluri de stat oferite (100.000).
Titlurile de stat se vor lista pe 26 iunie la bursa de la Bucureşti, investitorii care au subscris în ofertă având astfel posibilitatea să le vândă înainte de scadenţă (25 iunie 2017), dacă doresc. Pentru a le putea vinde, investitorii trebuie să îşi deschidă un cont de tranzacţionare pe bursă, fie la cele trei bănci din consorţiu fie la o firmă de brokeraj. Prima dobândă va fi plătită pe 27 iunie 2016, a doua dobânda va fi plătită pe 26 iunie 2017. Tot pe 26 iunie 2017, Finanţele vor plăti şi valoarea nominală, adică 1.000 de lei pentru fiecare titlu de stat.
Cei care vor să le vândă înainte de scadenţă se expun însă riscului că preţul unui titlu de stat poate varia (să scadă sub 1.000 de lei sau să crească peste 1.000 de lei). Preţul unui titlu de stat scade atunci când dobânzile pe piaţa interbancară cresc, şi creşte atunci când dobânzile scad. Pentru a încasa dobânda, investitorii trebuie să deţină titlurile la datele de înregistrare - 22.06.2016 şi 21.06.2017, respectiv 21.06.2017 pentru valoarea nominală.