Burse - Fonduri mutuale

Dezvoltatorul imobiliar Impact cumpără 51% din acţiunile RCTI Company din Braşov pentru 14,4 mil. lei

Dezvoltatorul imobiliar Impact cumpără 51% din...

Autor: Tibi Oprea

13.07.2022, 18:35 1123

Impact Developer & Contractor, dezvoltator imobiliar controlat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a încheiat un acord cu RCTI Company pentru preluarea a 51% din acţiunile companiei din Braşov, urmând ca la finalul tranzacţiei firma să fie mai bine capitalizată pentru a se putea adapta la creşterea volumului de lucrări de construcţii în parteneriatul cu Impact, transmite dezvoltatorul.

Potrivit datelor Confidas.ro, pachetul majoritar era deţinut de Radu Mihail Ţoţia, în timp ce Emil Victor Tudor deţine restul de 49% din capitalul social. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de aprobarea Consiliuliului Concurenţei.

Procesul se va desfăşura în două etape, prima etapă presupunând achiziţia de părţi sociale, iar cea de-a doua etapă va presupune majorarea capitalului social al RCTI Company prin subscrierea de către IMPACT a acţiunilor nou emise.

Valoarea tranzacţiei este de 14,4 milioane lei şi include atât pretul de cumpărare al acţiunilor, cât si aportul la majorarea de capital social. Contractele au fost încheiate în data de 13 iulie 2022.

“Preluarea pachetului majoritar de acţiuni al RCTI Company are scopul de a creşte specializarea şi focusarea companiei pe proiectele IMPACT. Obiectivul nostru principal este creşterea capacităţii de construire printr-un control mai bun asupra calităţii lucrărilor şi a termenelor de execuţie, dar şi prin centralizarea achiziţiilor la nivel de grup pentru controlul costurilor, astfel încât să atingem ţintele prevăzute în strategia de dezvoltare pentru perioada 2022 – 2027.  RCTI este o companie cu potenţial uman remarcabil, cu o cultură organizaţională sănătoasă, un fundament vital de a atinge potenţialul mare de creştere, iar integrarea cu IMPACT crează aceste premize. În perioada următoare ne vom axa pe optimizarea proceselor şi pe armonizarea organizaţională, astfel încât intrarea RCTI Company în marea familie a grupului IMPACT să aducă un plus de beneficii pentru clienţii noştri îmbunătăţind în acelaşi timp profitabilitatea companiilor”, spune Constantin Sebeşanu, CEO IMPACT Developer & Contractor.

RCTI Company este un jucător important pe piaţa construcţiilor din România, compania înregistrând la nivelul anului 2021 o cifră de afaceri de aproximativ 95,3 milioane lei (19,3 mil. euro), în urcare cu 87% faţă de anul anterior, şi un profit de peste 3 milioane lei (628.000 euro), de aproape două ori mai mare, arată datele de la Confidas.ro.

În prezent IMPACT Developer & Contractor are în derulare cu RCTI Company contracte de antrepriză generală de peste 50 milioane euro, pentru construcţia imobilelor din ansamblul Greenfield Băneasa, situat în nordul Capitalei.

Impact Developer & Contractor este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari români, cu o prezenţă pe piaţă de peste 30 ani. Societatea are 1 miliard de lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,82% de Gheorghe Iaciu, în timp ce Andrici Adrian deţine 15,17% din acţiuni.

De la începutul acestui an, acţiunile IMP înregistrează o scădere de 13,14%, pe fondul unor tranzacţii de 27,5 mil. lei, în timp ce în ultimele 12 luni au un avans de 13,64% pe un rulaj de 61,3 mil. lei, conform datelor BVB.

Dezvoltatorul imobiliar a înregistrat în primul trimestru din 2022 venituri din vânzarea proprietăţilor de 37 milioane lei, în scădere cu 5%, şi un profit net de 6 milioane lei, faţă de pierderi de 1,3 milioane lei în T1 2021.

Cheltuielile operaţionale au crescut cu 20%, la 8,7 milioane lei, generate în principal de consolidarea echipei, EBIDTA s-a dublat la 8,4 milioane lei, iar marja EBITDA a urcat la 23%, faţă de 11% în T1 2021, arată datele din raportul financiar trimestrial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO