Burse - Fonduri mutuale

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties a bifat tranzacţii de 362 mil. lei în primul an de listare la BVB. Compania derulează o operaţiune de majorare a capitalului social prin care vrea să atragă 470 mil. lei de la investitori

Victor Capitanu şi Andrei Diaconescu, co-CEO şi cofondatori One United Properties

Victor Capitanu şi Andrei Diaconescu, co-CEO şi cofondatori One United Properties

Autor: Cristina Bellu

12.07.2022, 09:37 389

One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidenţiale, de birouri şi mixte de ultimă generaţie din România, listat pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (simbol ONE), a înregistrat tranzacţii în valoare totală de 362 de milioane de lei în perioada iulie 2021-iulie 2022, primul an de la listarea companiei la BVB, arată datele transmise marţi de oficialii One.

În perioada analizată, compania a fost a noua cea mai tranzacţionată instituţie în ceea ce priveşte valoarea absolută tranzacţionată, iar din punct de vedere al lichidităţii raportat la free float, One United Properties a fost a opta cea mai tranzacţionată companie din indicele BET, raportul dintre lichiditate şi free-float ridicându-se la 27%. 

„De când ne-am exprimat intenţia de a ne lista la Bursa de Valori Bucureşti, am analizat toate modalităţile prin care putem creşte vizibilitatea pieţei de capital româneşti faţă de investitorii instituţionali globali. Strategia noastră funcţionează, deoarece chiar şi într-o perioadă extrem de volatilă ca cea din ultimele 12 luni, am reuşit să depăşim piaţa locală şi majoritatea companiilor din indicele BET, demonstrând că şi companiile antreprenoriale pot oferi o creştere solidă, menţinând în acelaşi timp o politică stabilă de dividende”, au declarat Victor Capitanu şi Andrei Diaconescu, co-CEO şi cofondatori One United Properties.

Acţiunile ONE au debutat la BVB pe 12 iulie 2021, în urma unui IPO de succes, în cadrul căruia compania a atras 260 de milioane de lei pentru dezvoltări viitoare atât în ​​segmentul rezidenţial, cât şi în cel de birouri.

În primul an de la listare la BVB, preţul acţiunilor One United Properties a crescut cu 21%, depăşind semnificativ indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care a crescut cu 1,85% între 12 iulie 2021 şi 11 iulie 2022.

Doar opt companii de tip blue chip, inclusiv ONE, au înregistrat o evoluţie pozitivă în această perioadă, iar doar două, Nuclearelectrica şi Romgaz, au înregistrat o evoluţie a preţului acţiunilor mai bună decât One United Properties. De la listarea la BVB, ONE a plătit un dividend brut de 75 de milioane de lei, distribuit în două tranşe, una în decembrie 2021, iar alta în mai 2022, arată datele companiei.

Din septembrie 2021, acţiunile ONE sunt incluse în indicele BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti care urmăreşte cele mai lichide companii, în indicii BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR şi BET Plus. În plus, în decembrie 2021, acţiunile ONE au fost incluse în indicele FTSE Global All Cap, care urmăreşte performanţa acţiunilor cu capitalizare mare, medie şi mică la nivel global, FTSE Global Small Cap, segmentul cu capitalizare mică din cadrul grupului de indici FTSE Global Equity şi FTSE Global Total Cap, care include companii mari, mijlocii, mici şi micro. 

Din iunie 2022, acţiunile One United Properties sunt incluse în indicele FTSE EPRA Nareit EMEA Emerging, care urmăreşte performanţa companiilor imobiliare listate şi a REIT-urilor pe pieţele emergente. În urma includerii acţiunilor One United Properties, indicele FTSE EPRA Nareit EMEA Emerging este format din 33 de emitenţi, dintre care doar doi sunt europeni, unul român şi unul ceh.

La 30 iunie 2022, compania avea peste 5.500 de acţionari.

În prezent, One United Propertie se află în curs de derulare a unei operaţiuni de majorare a capitalului social, cu scopul de a atrage până la 470 de milioane de lei, pentru a fi investiţi cu prioritate în noi dezvoltări imobiliare.

În prima etapă a operaţiunii, care se desfăşoară în perioada 27 iunie - 26 iulie şi este intermediată de BRK Financial Group, acţionarii care deţineau acţiuni ONE la 20 mai 2022 şi, în consecinţă, au primit drepturi de preferinţă ONER01 pe 23 mai, pot subscrie în operaţiunea de majorare a capitalului social.

Acţiunile rămase vor fi apoi oferite investitorilor instituţionali globali într-un plasament privat, intermediat de Unicredit Bank, Raiffeisen Bank şi Swiss Capital.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO