Burse - Fonduri mutuale

Dilema de primăvară a investitorilor: să vândă acum sau să aştepte dividendele şi corecţiile din mai?

Dilema de primăvară a investitorilor: să vândă acum sau să aştepte dividendele şi corecţiile din mai?

Autor: Andrei Chirileasa

09.04.2012, 00:05 2526

"Sell in May and go away", care s-ar putea traduce ca "vinde în luna mai şi pleacă în vacanţă" este o zicală cunoscută printre investi­torii de pe piaţa de capital. Asta deoarece luna mai, în mod tradiţional, este una dintre cele mai slabe din an din punctul de vedere al evoluţiei acţiunilor, iar din mai şi până în octombrie bursele au în general evoluţii modeste şi tranzacţii reduse.

Înainte de criza financiară din 2008, zicala de mai sus era aproape o regulă pe pieţe, iar bursa de la Bucureşti nu făcea nici ea excepţie.

Aproape fiecare an începea cu creşteri semnificative, după care urma o perioadă de incertitudine, în aprilie, când se derulau adunările generale ale acţionarilor, iar apoi corecţii puternice în mai, când investitorii se grăbeau să vândă acţiuni imediat ce treceau datele de dividend.

Acest tipar pare să fi reapărut în ultimii doi ani, iar anul acesta s-ar putea repeta. Bursa de la Bucureşti a crescut puternic în primele două luni ale anului, când indicele BET a urcat cu peste 20%, iar unele acţiuni precum Petrom, Fondul Proprietatea şi SIF-urile au avut creşteri de peste 30% sau chiar de 40%.

De circa două săptămâni însă, incertitudinile din piaţă sunt tot mai mari. Indicele BET înregistrează corecţii tot mai dese, deşi mici ca amploare, iar tranzacţiile au scăzut puternic.

Un broker spunea săptămâna trecută că piaţa este prea scumpă pentru cumpărători şi prea ieftină pentru vânzători. Cu siguranţă că sunt tot mai puţini investitori care sunt dispuşi să plătească preţurile actuale pentru acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea sau pentru SIF-uri. Şi asta nu pentru că aceste companii ar fi mai puţin bune, ci pentru că după creşteri de 30-40%, toată lumea se aşteaptă ca acţiunile să se mai corecteze. Cei care au deja acţiuni nu se grăbesc însă să vândă ştiind că le-au cumpărat la preţuri bune şi că oricum vor încasa dividende, iar de aici rezultă şi rulajele mici de pe bursă.

Probabil că în mai mulţi investitori îşi vor restructura portofoliile, pentru că tot atunci vor apărea şi rezultatele pe primul trimestru. Cu siguranţă că vor urma şi corecţii, cel puţin în cazul companiilor care distribuie dividende. Preţul acţiunilor ar trebui să scadă cu valoarea dividendelor, în ziua când acestea nu mai poartă dividende. Dacă aceste corecţii vor fi mai mici, atunci cine a păstrat acţiunile ca să încaseze dividende va câştiga, iar dacă scăderile vor fi mai mari decât dividendele, atunci câştigă cei care au vândut din timp.

În ultimii doi ani, cel mai bun mo­ment de vânzare a fost în aprilie, înain­te de dividende. Cum va fi anul acesta?

ZF Digital Summit 2024