Burse - Fonduri mutuale

Dilema Electrica după ce deal-ul cu Enel a picat: cum să cheltuieşti jumătate de miliard de euro?

Dilema Electrica după ce deal-ul cu Enel a picat: cum să cheltuieşti jumătate de miliard de euro?

Autor: Radu Bostan

24.03.2015, 07:15 1068

Decizia Enel de a rămâne în România lasă Electrica cu aproape 500 mil. euro nefolosiţi în conturi. O achiziţie ar fi mai profitabilă decât dezvoltarea organică, iar prada uşoară sunt acţiunile Fondului Proprietatea la filialele de distribuţie şi furnizare. Compania are însă în colimator şi extinderea regională.

Acţiunile Electrica (sim­bol bursier EL) au scă­zut vineri pe bursă cu 1,6%, după ce Enel a anunţat că nu mai do­reşte să vândă firmele de distribuţie a ener­giei din România, ci dimpotrivă, acestea se încadrează în strategia de dez­voltare a grupului italian. Electrica a ratat astfel o oportunitate de a valo­ri­fica banii strânşi în listare prin pre­luarea uneia sau a tuturor celor trei fir­me de distribuţie ale Enel, prin care ar fi câştigat aproape 3 milioane de clien­ţi noi şi ar fi obţinut un profit su­pli­men­tar de câteva sute de milioane de lei.

Anul trecut, doar anunţul minis­trului energiei că „există interes“ din partea „unor companii româneşti“ pentru achiziţia firmelor Enel a împins preţul titlurilor EL la 13 lei, un nivel cu 18% mai mare decât preţul din oferta publică iniţială.

La 30 septembrie 2014, data celor mai recente situaţii financiare consolidate ale grupului, Electrica stătea pe cash de aproape 2,5 miliarde de lei, dintre care 1,9 miliarde de lei proveneau din vânzarea a 51% din acţiuni pe bursă.

Acum Electrica poate canaliza fondurile fie către modernizarea şi dezvoltarea reţelei, fie către achiziţii. Problema este că distribuitorii de electricitate sunt deja remuneraţi pentru investiţiile în reţele prin tariful de distribuţie stabilit de autoritatea de reglementare (ANRE), iar analiştii consideră puţin probabil ca ANRE să recunoască în tarif cheltuieli de capital uriaşe.

„Ponderea tarifului de distribuţie în preţul final la consumator este deja mare, astfel că investiţii prea mari nu ar fi recunoscute în baza activelor reglementate (BAR) şi, astfel, în tarif. Mai mult, dacă acestea ar fi recunoscute, facturile clienţilor din zonele de monopol Electrica ar deveni mai mari decât cele ale clienţilor din zonele gestionate de Enel sau E.ON“, spune Mihai Căruntu, analist-şef la BCR.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470