Burse - Fonduri mutuale

Din 12 septembrie începe subscrierea pentru prima majorare de capital la Petrom din 2005 încoace, fiind şi ultima cu terenuri conform contractului de privatizare. Ce trebuie să ştie investitorii?

Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management: Restul acţionarilor pot veni cu numerar pentru a-şi menţine deţinerile actuale în companie şi a nu risca să fie diluaţi.

Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management: Restul acţionarilor pot veni cu numerar pentru a-şi menţine deţinerile actuale în companie şi a nu risca să fie diluaţi.

Autor: Liviu Popescu

09.09.2022, 07:00 3898

6 iulie 2022 a fost data de înregistrare pentru majorare de capital, adică drepturile de preferinţă au intrat în conturile tuturor celor care figurau ca acţionari la Petrom la acea dată Ei pot subscrie aceste drepturi la 0,1 lei pe acţiune Perioada de derulare este din 12 septembrie şi până pe 13 octombrie.

Din 12 septembrie şi până pe 13 octombrie 2022 Petrom (simbol bursier SNP) derulează o majorare de capital social de aproximativ 460 milioane de lei, ceea ce înseamnă că cei care erau investitori cu acţiuni SNP la data de înregistrare de 6 iulie trebuie să vină cu bani de acasă pentru ca participaţiile lor să nu fie diluate. Cu alte cuvinte Petrom derulează o ofertă de majorare de capital a cărei valoare este de o cincime din dividendul special de 2,5 mld. lei plătit investitorilor la începutul acestei luni.

Astfel, pentru prima oară din 2005 încoace Petrom dă startul unei asfel de operaţiuni de majorare a numărului de acţiuni întrucât mai multe terenuri ale Ministerului Energiei, acţionar cu 20%, au fost incluse ca valoare în capitalul social după obţinerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate. Aşadar, cum terenurile intră în proprietatea Petrom, restul acţionarilor pot veni cu numerar pentru a-şi menţine deţinerile în companie. De altfel aceasta este şi ultima majorare de capital social cu terenuri conform contractului de privatizare din 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO