Burse - Fonduri mutuale

Din cele mai lichide 25 de acţiuni de la Bucureşti, 11 au adus câştiguri investitorilor de la începutul anului

Finanţe personale

Din cele mai lichide 25 de acţiuni de la Bucureşti, 11...

Autor: Liviu Popescu

07.11.2018, 00:07 978

Din cele 25 de acţiuni care intră în structura indicelui BET-XT-TR, caracterizat de unii analişti ca fiind mai reprezentativ pentru evoluţia bursei româneşti decât BET deoarece acoperă o arie mai mare de sectoare de activitate, 11 au fost pe plus de la începutul anului 2018 şi până la finele lunii octombrie, adică o pondere de 44%, evoluţie ajustată cu dividende, iar acolo unde este cazul cu acţiuni gratuite.

Spre comparaţie din cele 15 acţiuni ale indicelui principal BET, opt au fost pe plus în perioada menţionată, ceea ce corespunde unei ponderi de 53%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor BVB.

OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, este cea mai performantă acţiune din cele 25 ale indicelui, cu un randament de 43% în primele zece luni, potrivit calculelor ZF. La polul opus, Sphera Group, administra­torul KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, are minus 45%. Spre comparaţie indicele BET-XT-TR a urcat de la începutul anului 2018 şi până în octombrie cu 13%.

Toate cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) sunt pe minus în primele zece luni din 2018, chiar dacă sunt câteva care şi-au recompensat acţionarii cu dividende.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO