Burse - Fonduri mutuale

Din culisele ofertei Petrom: care sunt cauzele mai puţin cunoscute ale eşecului? O prevedere veche din contractul de privatizare din 2004 a blocat investitorii americani la subscriere

Din culisele ofertei Petrom: care sunt cauzele mai puţin cunoscute ale eşecului? O prevedere veche din contractul de privatizare din 2004 a blocat investitorii americani la subscriere

Victor Cazana, şeful OPSPI şi membru în comisia de privatizare a Petrom, spune că intermediarii, CNVM şi membrii comisiei nu vor încasa niciun ban după eşecul ofertei. Foto Cristina Nichituş

Autor: Andrei Chirileasa

26.07.2011, 00:08 5233

O prevedere din contractul de privatizare a Petrom încheiat în2004 între statul român şi grupul austriac OMV spune că statulromân nu poate promova o ofertă publică de vânzare de acţiuniPetrom în Statele Unite fără aprobarea prealabilă a companiei şi aOMV.

Această prevedere a făcut ca intermediarul, consorţiul condusde ruşii de la Renaissance Capital, să nu se poată discuta cuinvestitorii americani pentru a le promova oferta Petrom. Asta încondiţiile în care 12 dintre primii 20 de administratori de fonduridin lume sunt americani, printre ei numărându-se nume mari precumBlackRock, State Street, Fidelity sau Vanguard Group. Acestegrupuri au şi subsidiare în Europa, însă cea mai mare parte abanilor, dar şi puterea de decizie sunt în SUA.

Majorarea de capital a OMV a jucat de asemenea un rol importantîn desfăşurarea ofertei Petrom. Până la închiderea ofertei OMV,consorţiul de intermediere a ofertei Petrom a avut uneledificultăţi în a obţine unele date de la companie necesare înrealizarea prospectului de ofertă, potrivit unor surse apropiateintermediarului. În aceste condiţii, prospectul preliminar aprobatde CNVM pe baza căruia intermediarii au realizat marketingulpreliminar al ofertei şi a evaluat interesul investitorilorinstituţionali, a conţinut minimul de informaţii, potrivit unorsurse din piaţă.

Brokerii mai spun că procedura de subscriere pentru investitoriiinstituţionali a fost complicată, fiind necesare multe documente,semnă­turi şi ştampile pentru ca subscrierile să fie valabile."Procedura de subscriere e foarte dificilă. Suntem blocaţi în niştechestii învechite. Avem cea mai reglementată piaţă din lume.Investitorii străini vor acces uşor, altfel nici nu-şi bat capul",a explicat un broker.

Cine a pierdut cel mai mult în urma eşeculuiofertei?

La capitolul financiar, principalii perdanţi în urma eşeculuiofertei Petrom sunt intermediarii. Consorţiul condus de ruşii de laRenaissance Capital, din care mai fac parte BT Securities, EFGEurobank Securities şi Romcapital, ar fi încasat un comision de0,325% din valoarea subscrierilor realizate în ofertă, în cazul încare aceasta ar fi fost închisă cu succes. La o valoare a oferteicuprinsă între 490 şi 610 mil. euro, comisionul intermediarului arfi fost cuprins între 1,6 mil. euro şi 2 mil. euro. În urmaeşecului, intermediarii nu vor încasa niciun ban, potrivitreprezen­tanţilor comisiei de privatizare.

Pe de altă parte, intermediarii au suportat din conturileproprii costurile legate de pregătirea ofertei, printre care senumără cheltuielile cu road-show-ul, cele de promovare şionorariile consultanţilor juridici care i-au asistat la întocmireaprospectului. Costurile totale se ridică la câteva sute de mii deeuro, potrivit estimărilor ZF.

În road-show-ul organizat la Londra, Frankfurt, Viena, Zürich şiGeneva au mers intermediarii alături de un reprezentant al statuluişi trei manageri ai Petrom, inclusiv directorul general MarianaGheorghe. Costurile legate de road-show s-au ridicat la circa100.000 de euro.

Consultanţii juridici ai intermediarilor au fost firmele deavocatură Stoica şi Asociaţii, deţinută de fostul ministru aljustiţiei Valeriu Stoica, şi CMS Cameron McKenna.

Bursa de Valori Bucureşti a pierdut şi ea comisionul de 0,135%pe care ar fi trebuit să-l încaseze din valoarea subscrierilor. BVBar fi încasat între 660.000 de euro şi 825.000 de euro de laintermediar.

Nici CNVM, care şi-a dat avizul pentru începerea ofertei, nu vaprimi comisionul de 0,35% din valoarea subscrierilor pe care ar fitrebuit să-l primească de la vânzător. La o valoare minimă aofertei de 490 de milioane de euro, CNVM ar fi încasat 1,7 milioanede euro, aproape cât veniturile bugetate din tranzacţii bursiere petot anul.

Nici cei cinci membri ai comisiei de privatizare nu vor încasaniciun ban în urma eşecului ofertei. "Membrii comisiei nu au fostremuneraţi. Nici dacă şe încheia cu succes, ei nu ar fi primitnimic", a declarat Victor Cazana, şeful OPSPI, care face parte dincomisia de privatizare.

Va fi reluată privatizarea?

O altă întrebare care apare în urma eşecului ofertei Petrom estedacă va fi reluată sau nu vânzarea pachetului de 9,84% şi în ceformă? Va fi selectat un alt intermediar?

"Este o întrebare bună, pe care o vom pune şi noi mai departe.Probabil că vor fi schimbaţi mai mulţi parametri, poate şi metodade vânzare", a declarat Cazana.

Deocamdată, şeful OPSPI spune că statul merge înainte cuprogramul de privatizare şi speră să respecte calendarul asumat,respectiv lansarea ofertei de vânzare a 15% din acţiunileTranselectrica în luna octombrie. În prezent, OPSPI şi firma deavocatură Muşat şi Asociaţii lucrează la pregătirea caietului desarcini pentru selectarea intermediarului oferteiTranselectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO