Burse - Fonduri mutuale

Din nouă candidaţi, niciunul nu a câştigat alegerile pentru Consiliul de Administraţie al SIF Moldova

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2): Teoretic, postul de administrator rămâne vacant până la următoarea Adunare a Acţionarilor, mai exact până în aprilie. Trebuie însă să clarificăm nişte aspecte legale mai ales că pe rolul instanţei judecătoreşti există depusă o contestaţie din partea unui acţionar care solicită anularea deciziilor acţionarilor din septembrie

Autor: Roxana Pricop

29.11.2011, 00:07 685

Niciunul dintre cei nouă candidaţi înscrişi în cursa pentru un loc de administrator rămas vacant în Consiliul SIF Moldova (SIF2) nu a obţinut majoritatea, numărul mare de candidaţi făcând ca voturile acţionarilor să se disperseze.

Luni, 28 noiembrie, acţionarii SIF Moldova au fost convocaţi în Adunarea Generală pentru a alege un administrator pe postul rămas vacant în septembrie după demiterea lui Alexandru Matei pentru o serie de nereguli. Din lista de nouă candidaţi înscrişi, la primul scrutin, cele mai multe voturi au fost obţinute de Mihai Chişu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest, Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Paul Miclăuş, fost vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Marin Şerban Valentin, şeful departamentului de tranzacţionare al UniCredit CA IB Securities.

Primii doi, Mihai Chişu şi Mircea Oancea, au intrat în cel de-al doilea tur de scrutin, însă niciunul nu a reuşit să obţină peste 50% din voturile acţionarilor astfel încât să câştige postul de administrator. În al doilea tur Chişu a primit 33% din voturile celor prezenţi, iar Oancea a cumulat 21%. Restul voturilor nu au putut fi luate în considerare pentru că au fost transmise anterior prin vot electronic sau alte modalităţi şi erau exprimate pentru alţi candidaţi. Pentru funcţia de administrator au mai candidat: Andrei Valentin Sfîrâială, broker la BT Securities, Mircea Ursache, membru PSD, fost preşedinte al AVAS, Laurenţiu Hrebenciuc, fratele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc şi director la filiala Eximbank Bacău.

"Rezonanţa numelor candidaţilor înscrişi alături de numărul mare al acestora a dus la o dispersare a voturilor acţionarilor, astfel încât niciunul dintre candidaţi intraţi în turul al doilea nu a reuşit să obţină majoritatea. Brokerul Mihai Chişu a obţinut cele mai multe voturi din partea acţionarilor", a spus Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2).

Potrivit actului constitutiv al SIF Moldova, doar Adunarea Generală a Acţionarilor poate decide numirea unui administrator, însă potrivit lui Ceocea, societatea a primit o recomandare de la CNVM potrivit căreia îi este permisă alegerea unui administrator prin numirea de către Consiliul de Administraţie.

"Teoretic, postul de administrator rămâne vacant până la următoarea Adunare a Acţionarilor, mai exact până în aprilie. Trebuie însă să clarificăm nişte aspecte legale mai ales că pe rolul instanţei judecătoreşti există depusă o contestaţie din partea unui acţionar care solicită anularea deciziilor acţionarilor din septembrie. Vom vedea apoi dacă Consiliul de Administraţie va ţine cont de recomandarea CNVM potrivit căreia poate numi singur administratorul", a mai spus Ceocea.

Deşi acţionarii nu au reuşit să se pună de acord cu privire la susţinerea unui candidat, tranzacţia de vânzare a acţiunilor BCR către grupul Erste Bank a fost aprobată cu majoritate de voturi în AGA de luni. SIF Moldova deţine 6% din acţiunile BCR.

SIF Moldova este ultimul dintre cele cinci SIF-uri care primeşte acordul acţionarilor să îşi vândă acţiunile BCR, în condiţiile în care Moldova a fost cel mai activ SIF în susţinerea listării băncii la Bursa de Valori Bucureşti.

Ca şi celelalte SIF-uri, SIF Moldova va primi circa 28 mil. euro cash şi un pachet de 1% din Erste pentru 6% din BCR, însă doar o parte din tranzacţie se va finaliza anul acesta, restul urmând să se realizeze în următorii doi ani.

Un pachet de 1% din Erste valorează în acest moment pe bursă circa 46 mil. euro, astfel că valoarea totală a tranzacţiei se ridică la 74 mil. euro. Până în prezent doar SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana au încasat primii bani şi primele acţiuni de la Erste.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO