Burse - Fonduri mutuale

Din perspectiva investitorilor, oile negre ale Europei o duc bine

În Cehia bursa a crescut cu aproape 11% din ianuarie

În Cehia bursa a crescut cu aproape 11% din ianuarie

Autor: Catalina Apostoiu

08.08.2017, 00:02 417
Bătălia dintre Polonia şi Comisia Euro­peană devine din ce în ce mai încrâncenată cu fiecare săptămână care trece, deschizându-se noi fronturi în acest conflict politic.

După conflictul legat de tăierile de copaci din pădurea Bialoweza, considerate ilegale de către UE, cel privitor la independenţa justiţiei şi cel legat de refugiaţi, o nouă luptă ar putea izbucni dacă planul Poloniei de a impune o limită de 15% legată de deţinerile străinilor în mass-media locală se va materializa.

Însă nu numai Polonia este în conflict cu UE, ci şi Ungaria şi într-o măsură mai mică Cehia.

S-ar putea crede că investitorii se grăbesc să se pună la adăpost de toate aceste bătălii. Până la urmă, cine şi-ar dori să investească într-o economie care ar putea fi izolată de principalele sale pieţe, se întreabă Market­watch.

Ei bine, lucrurile nu stau aşa. De fapt, toate aceste ţări o duc foarte bine din perspectiva investitorilor. Piaţa poloneză este una dintre cele mai performante din lume în acest moment, iar bursele ungară şi cehă nu o duc nici ele prea rău. În realitate, UE se poate agita cât vrea, dar „populiştii“ care conduc ţările respective îşi administrează foarte bine economiile. Investitorii ar trebui să ignore zgomotul politic şi să se implice cât mai pot, potrivit Marketwatch.

Privind la cele trei burse, nu te-ai gândi că aceste trei ţări ar avea vreo problemă şi cu siguranţă nu un conflict dur cu principala lor piaţă de export.

Indicele de referinţă al bursei de la Varşovia, de exemplu, WIG, a avansat cu 21% până în acest an, piaţa poloneză fiind una dintre cele mai performante din rândul pieţelor emergente în 2017. Şi nu există niciun semn de încetinire.

În Ungaria, indicele BUX a urcat cu 15% până în acest an, în timp ce în Cehia bursa a crescut cu aproape 11% din ianuarie.

Motivul pentru care pieţele de acţiuni ignoră problemele politice este simplu: fundamentele sunt puternice şi vor deveni şi mai puternice.

Polonia a crescut cu 2,8% anul trecut şi este de aşteptat să accelereze la 3,3%  în acest an. Ungaria a avansat cu 2% anul trecut şi este de aşteptat să crească cu 2,8% în acest an. Rata de creştere în cazul Cehiei este prog­nozată la 2,9% pentru 2017.

Există însă şi temeri. În cazul Poloniei, raliul unor ETF-uri, cum ar fi VanEck Vectors Poland ETF şi iShares MSCI Poland Capped ETF, printre cele mai performante de pe pieţele emergente în acest an, ar putea fi ameninţat pe fondul conflictului ţării cu Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO