Burse - Fonduri mutuale

Directorul BVB: Statul trebuie neapărat să listeze Hidroelectrica

Ludwik Sobolewski, directorul ge­ne­ral al BVB

Ludwik Sobolewski, directorul ge­ne­ral al BVB

Autor: Cristian Hostiuc

20.01.2016, 00:05 1104
Ludwik Sobolewski, directorul ge­ne­ral al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), spune că guvernul trebuie să listeze Hi­dro­electrica dacă vrea ca România să treacă de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă, ceea ce ar atrage o altă cate­gorie de in­vesti­tori şi ar fi afec­tată mai puţin de turbu­lenţele externe.

„Mingea este în mâinile statului pen­tru 2016. Anul 2015 a fost un an pier­dut, au fost foarte multe declaraţii, dar care nu s-au concretizat. Trebuie fă­cute mai multe lucruri şi mai repede la ni­velul auto­rită­ţilor de reglementare pen­tru dezvoltarea pieţei“, a menţionat el.

Am avut întâlniri cu investitori de la Londra care m-au întrebat ce vrea statul român să mai privatizeze, a adăugat el. În acest context, listarea a „cel puţin“ 25% din Hidroelectrica este necesară pen­tru ca România să treacă de la statu­tul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emer­gentă.

„Ne mai trebuie o companie mare care să fie inclusă în indicatorul naţional de referinţă. Acum avem Petrom, Rom­gaz, BRD şi Banca Transilvania. Mai tre­buie Hidroelectrica şi îndeplinim criteriile MSCI.“

El a menţionat că a avut mai multe dis­cuţii cu miniştrii noului guvern pe această temă şi sunt „moderat optimist“.  Cred că acest guvern vrea să reali­ze­ze ceva pe piaţa de capital, a men­ţionat el.

În acest context, pentru a deveni cre­dibili în faţa investitorilor, guvernul va trebui să stabilească un program de pri­vatizare, să pună termene-limită şi să îl execute. În 2015 guvernul nu a privatizat ni­mic, deci a fost un an pierdut pentru piaţa de capital. Din acest motiv bursa a avut de suferit, iar volumul de tran­zac­ţionare a scăzut cu 30%.

În 2015 bursa a stabilit opt bariere care trebuie înlăturate pentru a face mai atractivă piaţa de la Bucureşti pentru investitorii străini care au mai mulţi bani de plasat decât cei români.

„Din opt bariere cred că 40% s-au realizat“, spune Sobolewski.

Piaţa de la Bucureşti are nevoie de companii noi care să readucă interesul investitorilor, atât străini, cât şi români. Fondurile de pensii din România au sute de milioane de lei de investit pe Bursă, dar nu au în ce, pentru că nu mai sunt companii disponibile care să se încadreze în criteriile lor.

Antreprenorii români, care au companii bune, nu au probleme de finanţare şi din acest motiv se feresc de bursă, unde trebuie să devină transparenţi şi să vândă o parte din averea lor.

Bursa de la Bucureşti a început un plan pentru atragerea unor companii private, dar mai mici, în special din sectorul IT.

„Acest program va continua şi vom vedea în acest an şi alte companii din IT care să vină pe AeRO, menţionează polonezul, care a fost adus să conducă bursa de la Bucureşti în 2013, după ce a avut succes cu bursa de la Varşovia acum opt ani, şi unde volumul de tranzacţionare a crescut la peste 100 mil. euro pe zi, faţă de 8 mil. de euro acum în România.

Sobolewski speră că 2016 va fi un an mai bun decât 2015, dar statul român trebuie să facă mai mult şi mai repede pentru piaţa de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO