Burse - Fonduri mutuale

Directorul general al BVB: Investitorii care au achiziţionat certificate de depozit în oferta Romgaz ar trebui convinşi să le convertească în acţiuni

Directorul general al BVB: Investitorii care au...

Autor: Stefan Musgociu

04.11.2013, 21:41 795

"Ambiţia noastră ar trebui să fie să îi convingem pe cei care au cerut GDR-uri sau au fost convinşi să ia GDR-uri să convertească aceste instrumente în acţiuni. Am vrea să avem mai multe acţiuni tranzacţionate pe piaţa locală decât rezultatul de acum din IPO. Pentru această realizare trebuie să avem active interesante pe piaţa locală, nu doar Romgaz, ci şi alte companii", a afirmat Sobolewski la un seminar organizat de BVB.

Investitorii au cumpărat 36% din acţiunile Romgaz sub formă de certificate de depozit (GDR-uri), restul de 64% fiind achiziţionate direct ca acţiuni care sunt tranzacţionate la bursa de la Bucureşti.

Romgaz a vândut 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 391 milioane euro).

Investitorii au plasat în total ordine de 2,8 miliarde euro, dintre care 204 investitori instituţionali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar 11.903 investitori de retail au subscris de peste 1,1 miliarde euro.

Tranşa micilor investitori a fost suprasubscrisă de 17,7 ori, iar cel mai mare ordin plasat pe acest segment a fost de 249 milioane lei (aproape 90% din tranşă).

"Răspunsul investitorilor individuali a fost uriaş, a fost magnific din punctul de vedere al valorii, nu şi al numărului de persoane care au luat parte la această ofertă. Suntem mulţumiţi că acest număr a fost de mii de oameni, dar m-aş fi aşteptat la mai mult, având în vedere reputaţia şi mărimea companiei şi cât a fost această ofertă o poveste publică. Ar trebui să muncim, de asemenea, la unele îmbunătăţiri ale procesului unui IPO, când este dedicat investitorilor individuali, să-i implicăm într-un număr mai mare. Vom avea propuneri concrete cum să atingem acest scop", a spus directorul general al BVB.

Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care a scos la vânzare 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe acţiune, estimând că va obţine între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro).

Astfel, suma atrasă, de 1,7 miliarde lei, se apropie de valoarea maximă vizată.

Aproximativ 40% din acţiunile şi certificatele globale de depozit din cadrul ofertei au fost vândute instituţiilor şi publicului din România şi 60% investitorilor instituţionali din afara României.

Tranzacţiile cu GDR-urile pe Bursa de la Londra sub simbolul "SNGR" şi tranzacţiile de acţiuni pe bursa de la Bucureşti, sub simbolul "SNG" sunt planificate să înceapă la 12 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO