Burse - Fonduri mutuale

Discursul guvernatorului american Jerome Powell a dus Wall Street-ul la un nou nivel record

 Discursul guvernatorului american Jerome Powell a dus...

Autor: Dan Grigore Ivan

27.08.2018, 00:03 843

Bursa americană se scaldă în preajma celor mai mari valori atinse vreodată. După ce săptămâna trecută a depăşit nivelul istoric atins în ianuarie, principala piaţă bursieră a lumii a împins cotaţiile chiar şi mai sus.

Jerome Powell, propaspătul bancher central al Americii, a susţinut că nu vede semne clare privind accelerarea inflaţiei şi un risc crescut de supraîncălzire a economiei, ce a atins o rată de creştere de peste 4%.

Deşi criticat de preşedintele american pentru faptul că doreşte o ridicare a dobânzii-cheie într-o manieră graduală, Powell şi-a apărat strategia. În piaţă există sentimentul că în acest an Fed-ul va opera una sau două astfel de măsuri.

Indicele S & P 500 a atins 2.874 puncte, cel mai înalt nivel atins vreodată, în timp ce Nasdaq-ul, indicele companiilor de tehnologie, cel mai câştigat sector bursier al ultimei perioade, a atins 7.945 puncte - un nou record, cu 65,5% mai mare faţă de martie 2000, cu puţin înainte de izbucnirea crizei dot-com şi a unei deprecieri de 75% în doi ani. La nivel mondial, indicele Global Dow a crescut cu 0,52% vineri, afişând o depreciere de 0,46% de la începutul acestui an.

Dolarul a scăzut după ieşirea lui Powell, dar se menţine la un nivel ridicat, de altfel doar 4-5 mo­nede naţionale înregistrând aprecieri de la începutul acestui an în faţa monedei Statelor Unite. Leul românesc s-a depreciat cu 3,2% în 2018 în faţa dolarului.

În Europa, optimismul a fost mai temperat. Indicele Euro STOXX 600 a crescut cu 0,1%, în condiţiile în care piaţa germană a reuşit un avans de 0,2%, iar la Paris principalul indice a crescut cu 0,24%.

Totodată, în Japonia creşterea a fost mai susţinută, şi anume 0,85%. În cele cinci şedinţe de tranzacţionare de săptămâna trecută, indicele nipon a crescut cu aproape 1,5%.

În China, indicele Shanghai s-a depreciat cu 1,35%, deşi la finalul săptămânii afişează o apreciere de 3,42%. În ultima lună, pe fondul discuţiilor cu privire la taxele vamale, bursa chineză a fost printre cele mai afectate, cu o deprecire de 11% în ultima lună. De la începutul acestui an, scăderea a ajuns la 14,49%.

Cotaţia petrolului a crescut cu peste 5% săptămâna trecută. Petrolul Brent a avansat doar vineri cu 1,5%, pe fondul scăderii depozitelor americane, până la aproximativ 76 dolari per baril.

La Bucureşti, indicele BET, referinţa bursei locale, a crescut cu 0,79%, pe fondul unui rulaj de 20,99 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO