Burse - Fonduri mutuale

Dividendele plătite de companii au urcat la peste 14% câştigul indicelui BET în 2014

Dividendele plătite de companii au urcat la peste 14%...

Autor: Ioana Tudor

13.01.2015, 00:06 568
Investitorii în cele zece acţiuni incluse în indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, au obţinut anul trecut un ran­dament de 14,5% din evoluţia acţiu­nilor pe bursă şi din divi­dende plătite de com­panii din profiturile făcute în 2013.
 
Anul trecut şase companii din com­po­nenta indicelui BET-TR au plătit dividen­de, rezult­ând o valoare medie a ran­da­men­tului de 9%, potrivit BVB. Com­paniile incluse în indice care au oferit di­vidende anul trecut sunt Rom­gaz, Trans­gaz, Trans­electrica, OMV Pe­trom, Nuclear­elec­trica şi BVB, iar Fondul Pro­prie­ta­tea a făcut distribuţii de capital către acţio­nari.
 
Din indicele BET fac parte cele mai li­chide zece companii de la bursă, cu o capi­ta­li­zare totală de circa 26 miliarde de lei. Acestea sunt Petrom (SNP), Fondul Pro­prie­ta­tea (FP), Banca Transilvania (TLV), Rom­gaz (SNG), BRD (BRD), Elec­trica (EL), Trans­electrica (TEL), Transgaz (TGN), Nu­clear­electrica (SNN) şi Bursa de Valori Bu­cureşti (BVB).
 
Potrivit calculelor BVB, indicele BET Total Return (BET-TR), care are la bază struc­tura indicelui BET şi este ajustat astfel încât să reflecte plata dividen­delor de către com­paniile constituente, a în­cheiat anul 2014 cu o creş­tere de 14,5%, iar din sep­tembrie 2012 până la finalul anului 2014 ar fi adus inves­ti­torilor un plus de 57,5%. Spre com­pa­ra­ţie, indicele BET, care nu include divi­den­dele, a adus un câştig de 44,2% în acelaşi interval.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO