Burse - Fonduri mutuale

DN Agrar, creştere de 50% pe active după integrarea fermei Apold şi a altor trei companii în grup

DN Agrar, creştere de 50% pe active după integrarea...

Autor: Eduard Ivanovici

24.08.2022, 10:55 400

DN Agrar (simbol bursier DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală, a anunţat publicarea situaţiilor financiare proforma pentru anul 2021 pentru a reflecta 4 noi companii integrate în 2022. Activele totale la 31 decembrie 2021, cu includerea noilor companii, erau de 218,74 milioane lei (proforma), cu 50% mai mari faţă de bilanţul anual consolidat publicat în raportul anual din 2021 şi cu 170% faţă de 2020, reiese dintr-un comunicat de presă.

„Procesul de dezvoltare al companiei prin achiziţii a fost susţinut de listarea la Bursa de Valori Bucureşti încă de anul trecut şi are ca scop integrarea cât mai eficientă a activităţilor grupului, parte a unei economii circulare”, spune Jan Gijsbertus de Boer, preşedintele Consiliului de Administraţie DN Agrar.

El adaugă că societatea plănuieşte să ajungă la o cifră de afaceri de 80 de milioane de lei în 2022, susţinută în principal de achiziţia fermei Apold,  realizată la începutul lunii aprilie.

„Grupul DN Agrar ajunge la 16 entităţi care susţin o agricultură integrată, parte a unei economii circulare, prin zootehnie - creşterea bovinelor de lapte, producţie agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, logistică, transport si turism”, conform comunicatului.

Integrarea fermelor Lacto Agrar şi Apold în ultimul an a contribuit la dublarea numărului de bovine până la 10.000. În ce priveşte producţia vegetală, prin integrarea noilor companii, suprafaţa lucrată depăşeşte 7,000 de hectare de teren. Pentru anul agricol 2021-2022 sunt înfiinţate culturi de toamnă - triticale de toamnă, grâu de toamnă şi culturi de primăvară - orz, floarea soarelui, porumb, soia şi mazăre.

În iulie 2021, DN Agrar a atras 24,8 milioane de lei de la investitori în urma unui plasament privat prin care societatea a vândut 25,7% din capitalul social pentru a achiziţiona ferma Lacto Agrar, potrivit obiectivului stabilit în prospectul de emisiune.

Înainte de preluarea Lacto Agrar, producţia vegetală, producţia zootehnică şi managementul fermei erau integrate în agribusiness-ul grupului de firme DN Agrar, astfel că după finalizarea tranzacţiei nu a fost necesar un proces de tranziţie al activităţilor de producţie şi management, desfăşurate în cadrul activităţii fermei. Restul achiziţiilor au fost finanţate printr-o facilitate de credit, înregistrată ca datorie pe termen lung.

DN Agrar a avut un profit net de 8,9 milioane de lei în 2021, cu 66,7% peste rezultatul din 2020. Cifra de afaceri netă a ajuns la 46,9 milioane de lei, în creştere cu 22,8%.

Compania este controlată în proporţie de 74,1% de grupul Advies din Ţările de Jos, urmat de persoane fizice (20,5%) şi juridice (5,4%). Valoarea de piaţă atinge 116 milioane de lei, în contextul în care acţiunile au crescut cu aproape 20% în 2022, pe tranzacţii de 6,8 milioane de lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO