Burse - Fonduri mutuale

Doar cinci brokeri de la Bursă sunt pe plus în trim. 3

Doar cinci brokeri de la Bursă sunt pe plus în trim. 3

Autor: Roxana Pricop

01.12.2015, 00:05 838

Din cele 28 de firme de brokeraj (SSIF-uri) autorizate la ASF şi cu activitate pe bursa de la Bucureşti, 23 au înre­gistrat pier­deri în trimestrul al treilea, faţă de numai 16 societăţi pe minus la finalul anu­lui trecut, potrivit ra­por­tului trimes­trial emis de Autori­tatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF).

În perioada cuprinsă între 30 iunie şi 30 septembrie, firmele de brokeraj au ra­portat pierderi cumu­late de 4,1 milioa­ne de lei, astfel că pentru primele nouă luni din an pierderile cumulate ale acestora urcă la 5,2 milioane de lei.

„Valoarea cumulată a fondurilor proprii ale socie­tăţilor de servicii de in­vestiţii financiare (SSIF-uri) a scăzut în trimestrul al III al anului 2015 com­pa­ra­tiv cu finele anului 2014 cu 2,64%, iar faţă de trimestrul al II-lea din 2015 a scăzut cu 4,53% ca urmare a pierderilor înre­gis­trate“, potrivit ASF.

Creşterea pierderilor are loc în con­textul în care trimestrul al treilea a coincis cu o scădere a lichidităţii pe piaţa de acţiuni a bursei de la Bucureşti. În trimestrul al treilea, investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de 2,1 miliarde de lei, faţă de aproape 3 miliarde de lei în trimestrul al treilea din  2014, când a intrat la tranzacţionare grupul de distribuţie Electrica.

Alături de scăderea lichidităţii, în trimestrul al treilea a avut loc şi una dintre cele mai dramatice scăderi ale indicelui BET din ultimii ani, din cauza corecţiilor de pe pieţele externe de acţiuni. Mai exact, pe 24 august indicele BET a scăzut cu 6,3%, echivalentul unei pierderi de aproximativ 8 miliarde de lei din capitalizarea com­paniilor listate. Astfel că investitorii au fost mai puţin activi la tranzacţionare în luna care a urmat, în sep­tembrie.

După primele nouă luni din an, firma locală de bro­keraj Swiss Capital este cel mai mare intermediar de la bursa din Bucureşti, inter­mediind tran­zacţii cu acţiuni în valoare totală de 2,6 miliarde de lei, echivalente unei cote de piaţă de 21%.

Pe locul secund se situează firma cehă Wood&Co, cu un rulaj de 2,47 miliarde de lei după primele nouă luni. Po­ziţia a treia este deţinută de Raiffeisen Bank cu o cotă de piaţă de 12,8% şi tranzacţii cu acţiuni intermediate de 1,57 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO