Burse - Fonduri mutuale

Ce dobânzi plăteşte Ministerul Finanţelor pentru o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis: una record de 8% pe an pentru finanţarea pe 3 ani în lei, 2,65% în euro pe doi ani. Subscrierile încep pe 1 septembrie şi se încheie pe 16 septembrie. Acesta este a noua emisiune Fidelis în doi ani cu împrumuturi totale de 2,5 mld. euro

Ce dobânzi plăteşte Ministerul Finanţelor pentru o...

Autor: Liviu Popescu

03.09.2022, 19:00 19514

De la 1 septembrie şi până pe 16 septembrie, Ministerul Finanţelor, condus de social democratul Adrian Câciu, derulează o ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis către investitorii persoane fizice într-o emisiune denominată în lei şi în euro şi care ulterior închiderii va fi listată la Bursa de la Bucureşti.

Astfel statul român începe de joi subscrierea pentru titluri de stat denominate în lei cu scadenţa pe trei ani şi cu o dobândă de 8% pe an în timp ce obligaţiunile în euro au o dobândă de 2,65% pe an pentru cele pe doi ani şi 1,85% pentru cele pe un an, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

Sindicatul de intermediere este format din Alpha Bank, BT Capital Partners, BCR şi BRD, potrivit unui document semnat de secretarul de stat György Attila. Aceasta urmează să fie a noua emisiune de titluri de stat Fidelis din vara anului 2020 încoace. De atunci şi până la cea mai recentă, cea din iunie 2022, MFP a atras de la micii investitori circa 2,5 mld. euro.

La precedenta emisiune de titluri de stat, MFP a vândut bonduri cu dobânzi de până la 7,8% pe an pentru cele cu scadenţa pe trei ani.

Veniturile obţinute în urma investiţiei în titlurile de stat Fidelis, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. Statul român vinde periodic titluri de stat prin Bursa de la Bucureşti însă în ultima perioadă de timp scumpirile din economie au dus la scăderea preţurilor obligaţiunilor.

Astfel dacă unii investitori vând acum din titlurile de stat ies pe pierdere în timp ce cei care le achiziţionează obţin o dobândă mai mare decât ar fi obţinut dacă achiziţionau aceste instrumente prin subscriere.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO