Dobânzile ultramici, care înseamnă finanţare ieftină, dar şi depozite nerentabile, au ajutat în SUA bursele, au adus revoluţia gazelor şi petrolului de şist, au ajutat IMM-urile să investească şi să facă angajări şi pe deţinători de ipoteci să-şi refinanţeze cu uşurinţă creditele. Au avut însă de pierdut pensionarii care şi-au plasat economiile în obligaţiuni.
Tot aceste dobânzi ultramici, din economiile dezvoltate, dar mai ales din SUA, la care se adaugă programe masive de achiziţii de active derulate de băncile centrale ale acestor ţări, au destabilizat - prin intrări masive de capital şi ulterior, după ce SUA şi-au arătat intenţia de a înăspri politica monetară, prin retragerea capitalului - anumite pieţe emergente care ofereau randamente mai mari, dar nesigure.
Cum Europa tinde să ducă la extrem experimentele cu dobânzi ultra-reduse începute de Rezerva Federală americană şi cărora cea mai mare bancă centrală a lumii le imprimă acum o direcţie inversă, SUA pot oferi exemple de oportunităţi şi necazuri pe care aceste politici le aduc.
Dar mai întâi de toate trebuie spus că datorită legăturilor strânse pe care le are cu zona euro, Europa de Est a fost izolată de şocurile prin care Fed a zăpăcit lumea emergentă. Din contră, ţările est-europene au reprezentat insule de calm în aceste turbulenţe, după cum scrie Financial Times.
Investiţiile străine în obligaţiunile şi acţiunile pieţelor emergente din acest an reprezintă mai puţin de un sfert din cele de anul trecut. Săptămâna trecută, indicele JPMorgan al evoluţiei monedelor pieţelor emergente faţă de dolar a atins cel mai redus nivel din istorie. Acestea sunt doar câteva din necazurile provocate economiilor în dezvoltare de către Fed.
Scăderea preţului petrolului, blestem pentru ţările emergente care depind de exporturile de energie, nu a afectat economiile în dezvoltare din Europa de Est. Cele mai multe din acestea sunt importatori neţi de energie. Încetinirea economiei Chinei, de care depind multe economii emergente, cum este Brazilia, şi nu numai, încă nu a afectat economiile est-europene. Zona euro este cea mai mare piaţă de export pentru ele.
Cu toate acestea, membrii non-euro ai UE nu sunt imuni la aversiunea generală faţă de risc şi la problemele interne, notează FT. Preţurile obligaţiunilor cu scadenţa la 10 ani ale României, Ungariei şi Poloniei au scăzut accentuat luna aceasta, lărgind diferenţele dintre yieldurile din regiune şi cele ale Germaniei, cea mai mare economie europeană.
În SUA, de finanţarea extrem de ieftină au profitat în primul rând marile companii. Verizon Communications, BHP Billiton şi Home Depot s-au grăbit să ajungă pe piaţa obligaţiunilor. Verizon s-a împrumutat într-o singură zi cu 49 de miliarde de dolari pentru a finanţa achiziţia de 130 miliarde dolari a acţiunilor deţinute de Vodafone la Verizon Wireless, scrie The Wall Street Journal.
S-au bucurat de banii ieftini şi cei care au luat credite pentru a cumpăra locuinţe. Din 2010, piaţa ipotecilor a fost ìlovită“ de 23 de milioane de refinanţări. În 2000, rata fixă medie a unei ipoteci pe 30 de ani era de peste 8%. În 2012, indicatorul a ajuns la 3,3%.
Pensionarii care au investit pe piaţa de acţiuni prin diverse vehicule sau ca investitori direcţi au avut şi ei de câştigat. Spre exemplu, un portofoliu care acum are o valoare de 800.000 de dolari a crescut cu 8% pe an în ultimii trei ani.
Indicele bursier S&P 500 s-a dublat de când Fed şi-a coborât ţinta dobânzii de politică monetară aproape de zero în decembrie 2008. De atunci, acţiunile au crescut aproape neîntrerupt.
De asemenea, boom-ul petrolului de şist, care a adus în SUA preţurile benzinei în 2014 la minimele ultimilor patru ani, a fost alimentat de politica monetară relaxată a Fed. Cu dobânzile aproape zero, banii au inundat ani de-a rândul industria petrolului şi gazelor naturale care experimenta cu tehnologia scumpă a fractrării hidraulice. Producţia a explodat, sufocând piaţa şi preţurile, scrie Oilprice.com.
Americanii se înţeleg într-o privinţă – că nu au încredere în Fed
În prezent, cu o campanie pentru preşedinţie în plină desfăşurare, există consens în puţine privinţe în SUA. Dar când vine vorba de Rezerva Federală, mulţi americani simt că banca lor centrală este „stricată“, nu are niciun sens sau face rău ţării, scrie BBC.
Doar o treime din americani cred că Fed face treabă bună sau excelentă, potrivit unui sondaj de opinie Gallup. Singura agenţie federală cu o popularitate mai slabă decât banca centrală este fiscul american, IRS.
Politicieni din ambele tabere au criticat Fed. Republicanii atacă banca pentru cî a ţinut prea mult timp dobânzile jos. Donald Trump, candidat la preşedinţie din partea republicanilor, a acuzat Fed cî a menţinut dobânzile mici pentru a-l proteja pe preşedintele Obama. În schimb, democraţii critică încercările instituţiei de a majora dobânzile. În august, activişti din campania liberală Fed Up au demonstrat în faţa unui sediu al Fed în timp ce oficialii băncii dezbăteau probleme de politică monetară în sprijinul dobânzilor reduse, spunând că acestea ajută familiile cu venituri mici.
„Nu există nicio îndoială că reputaţia Fed a fost lovită dinspre dreapta extremă şi dinspre stânga extremă“, spune Donald Kohn, guvernator al Fed în perioada 2002-2010.
Dar nu a fost întotdeauna aşa. Când Alan Greenspan a plecat de la şefia Fed, rata lui de aprobare a fost de 72%, spune Allan Meltzer, autorul cărţii „Istoria Rezervei Federale“. El crede că mandatul lui Greenspan a fost cea mai bună perioadă din istoria băncii centrale. În anii 1990, rata şomajului era de 4%, iar inflaţia redusă. Experţii spun că multe dintre politicile care au ajutat economia să crească în timpul preşedintelui Clinton îi pot fi atribuite lui Greenspan.
Meltzer spune că decizia Fed de a salva băncile a contribuit mai mult la actuala neîncredere a americanilor în sistemul bancar decât perioada prelungită cu dobânzi reduse.