Burse - Fonduri mutuale

Doi foşti bancheri au strâns în şase luni 28 milioane de lei pentru investiţii în acţiuni

Doi foşti bancheri au strâns în şase luni 28 milioane de lei pentru investiţii în acţiuni

Dragoş Balaci, preşedintele şi directorul general al societăţii de administrare Atlas Asset Management: Există o concurenţă foarte puternică din partea băncilor pe vânzarea de fonduri mutuale, însă noi, ca administratori independenţi, ne axăm pe o nişă de piaţă, cea a fondurilor de acţiuni, care nu este atât de exploatată de administratorii bancari.

Autor: Roxana Pricop

14.12.2011, 00:08 3288

Piaţa fondurilor mutuale a atras de la investitori 383,7 milioane de lei în noiembrie, însă volumul ieşirilor de bani a fost mai mare, respectiv de 413,8 milioane de lei. Piaţa a intrat astfel pe minus cu un nivel al retragerilor nete de 30,1 milioane de lei, potrivit statisticilor lunare emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). În octombrie, sumele retrase de investitori din fonduri au fost în valoare netă de 100 milioane de lei.

Cei mai mulţi bani, în sume nete, au intrat în fondul monetar Raiffeisen Ron Flexi, administrat de Raiffeisen Asset Management, care a atras 14,7 milioane de lei. Fondul de acţiuni Piscator Equity Plus, administrat de Atlas Asset Management, a raportat intrări nete de 12 milioane de lei iar fondul de obligaţiuni BT Obligaţiuni, administrat de BT Asset Management, a atras intrări de 11,5 milioane de lei.

Prezenţa în top vânzări a două fonduri conservatoare administrate de bănci, aşa cum sunt Raiffeisen Ron Flexi şi BT Obligaţiuni, se înscrie în tendinţa generală a acestui an, însă faptul că un fond de acţiuni gestionat de un administrator independent aşa cum este Piscator Equity Plus se situează pe locul secund este surprinzătoare. Cu atât mai mult cu cât fondul de acţiuni a fost lansat în luna mai şi a ajuns în prezent la active de 28,8 milioane de lei, al treilea cel mai mare din categoria sa devansând jucători puternici precum Erste sau BRD cu reţele bancare de distribuţie. BT Maxim, cu active de 39,8 milioane de lei, şi KD Maximus, cu active de 29,7 milioane de lei, sunt cele mai mari fonduri locale de acţiuni după valoarea activelor la finele lunii noiembrie.

"Suma de 12 milioane de lei provine de la doi investitori mai mari care şi-au suplimentat în noiembrie plasamentele în fond", a spus Dragoş Balaci, preşedintele şi directorul general al societăţii de administrare Atlas Asset Management, cu active totale de circa 42 mil.lei.

Societatea Atlas Asset Management (fostă Piscator Capital) a fost înfiinţată în urmă cu doi ani. Liviu Ştefan Arnăutu, fost dealer-şef al Emporiki Bank şi fost director general al societăţii de brokeraj Ieba Trust, este cel mai mare acţionar al societăţii de administrare, cu un pachet de 50% din capital. Dragoş Balaci a fost la rândul său bancher, lucrând ca dealer-şef la ABN Amro (în prezent RBS Bank).

Printre cei şase investitori ai fondului de acţiuni se numără şi fondul de pensii private obligatorii administrat de Allianz-Ţiriac, cu active de 1,457 miliarde de lei. Administratorul fondului de acţiuni a confirmat că o parte din sumele atrase în luna noiembrie provin de la fondul de pensii administrat de Allianz.

"Există o concurenţă foarte puternică din partea băncilor pe vânzarea de fonduri mutuale, însă noi, ca administratori independenţi, ne axăm pe o nişă de piaţă, cea a fondurilor de acţiuni, care nu este atât de exploatată de administratorii bancari", a mai spus Balaci.

O altă surpriză a lunii noiembrie este faptul că marile fonduri monetare, în lunile trecute pe primele locuri în top vânzări, au înregistrat cele mai mari retrageri nete din industrie. Mai exact, din fondul Raiffeisen Ron Plus, cu active de 1,434 miliarde de lei, investitorii au retras 23,6 milioane de lei, în timp ce din fondul BCR Monetar, cu active de 1,5 miliarde de lei, au ieşti 21,9 milioane de lei în valoare netă.

La finele lunii noiembrie, cele 61 de fonduri mutuale locale aveau active de 6,898 miliarde de lei de la un număr de 235.447 de investitori. Faţă de finalul anului trecut, averea fondurilor mutuale a crescut cu 25,7%, în principal graţie sumelor atrase de la investitori de fondurile conservatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO