Burse - Fonduri mutuale

Doi investitori din Buzau au castigat 700.000 de lei din conversia obligatiunilor TLV

Doi investitori din Buzau au castigat 700.000 de lei din conversia obligatiunilor TLV
03.12.2009, 23:12 705

Oamenii de afaceri Gheorghe Manole si Domente Vasile din Buzau,care detin mai multe afaceri in domeniul energetic, vor primiactiuni ale Bancii Transilvania (TLV) evaluate in prezent la 2milioane de lei (485.000 de euro), in schimbul obligatiunilor pecare le detineau, in valoare de circa 1,25 mil. lei (298.000 deeuro).

Cei doi investitori sunt cei mai mari detinatori individuali deobligatiuni emise de Banca Transilvania in 2005 care au optatpentru conversia acestora in actiuni, potrivit raportului transmisde emitent Bursei de Valori Bucuresti. Ei au castigat in urmaconversiei obligatiunilor aproape 700.000 de lei (187.000 de euro),in conditiile in care pretul de conversie, de 1,51 lei/actiune,este cu 32% mai mic decat pretul de ieri din piata, de 2,23lei/actiune.

"Am considerat ca este un moment favorabil pentru preschimbareaobligatiunilor in actiuni, datorita pretului de conversie care estemai mic decat cel din piata, spre deosebire de anul trecut, candera invers", a declarat pentru ZF Gheorghe Manole, care a primit inurma conversiei obligatiunilor circa 576.000 de actiuni,reprezentand 0,05% din capitalul bancii. El spune insa ca maidetine circa 0,4% din capitalul Bancii Transilvania, actiuni evaluate pe Bursa la peste 2,2 mil. euro.

"Sunt in actionariatul Bancii Transilvania aproape de lainceput. A fost o conjunctura favorabila, eram clienti ai bancii sine-au propus sa cumparam actiuni. Investitia se bazeaza mai ales peo relatie personala pe care o avem cu cei de acolo. Am privitaceasta investitie ca un plasament pe termen lung", a explicatManole, care spune ca mai are actiuni la BRD si Transelectrica,insa in cantitati nesemnificative. "Nu suntem jucatori pe Bursa.Ne-ar placea, dar deocamdata nu avem timpul necesar", a maiprecizat el.

Investitori discreti, cu afaceri de 44 mil.euro

Gheorghe Manole si Domente Vasile sunt asociati in noua companiicu operatiuni in sectoarele energetic, imobiliar, dar si inviticultura. Cele noua companii au realizat anul trecut afacericumulate de 44 mil. euro si profituri de 5,9 mil. euro, potrivitdatelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante.

"Anul acesta probabil o sa avem o cadere de 10% per total cifrade afaceri. S-a contractat putin piata pe zona de investitiiprivate si a scazut cererea de echipamente energetice pentrugospodarii, in schimb noi am lucrat in zona de proiecte energeticesi urmeaza sa punem in functiune o cogenerare la Buzau (centralacare produce energie electrica si termica - n. red.)", a explicatManole.

Cele mai importante companii pe care le controleaza suntEximprod Grup SRL din Buzau, care produce echipamente energetice,cu afaceri de 15,8 mil. euro in 2008, si un profit de 3 milioane deeuro, Eximprod Power Systems SRL si distribuitorul de energie EFEEnergy SRL. Ei detin actiuni si la companiile viticole PodgoriileTohani SRL si Budureasca SRL, unde-l au asociat pe Sebastian Ghita,proprietarul Asesoft.

TLV isi majoreaza capitalul cu 26,6 mil.lei

Banca Transilvania a anuntat ca va derula o majorare de capitalin valoare de 26,6 mil. lei (6,3 mil. euro) pentru a acoperisolicitarile de conversie a obligatiunilor formulate deinvestitori.

In total, detinatorii de obligatiuni vor primi 41,8 milioane deactiuni TLV, reprezentand 3,84% din capitalul majorat al bancii,insa circa 15,2 milioane de actiuni provin din programul derascumparare a actiunilor proprii derulat de banca pe Bursa inacest an.

IFC (International Finance Corporation), divizia de investitii aBancii Mondiale, care detinea obligatiuni in valoare de 20 demilioane de dolari, va intra in actionariatul bancii cu oparticipatie de circa 3,5%.

SIF Muntenia (SIF4), singura dintre SIF-uri care nu detine inprezent actiuni la Banca Transilvania, va primi 1,92 miltioane de.actiuni, reprezentand 0,17% din capitalul bancii, in contulobligatiunilor de un milion de dolari pe care le detinea. SIFBanat-Crisana (SIF1) va primi de asemenea un pachet mic de actiuni,lista investitorilor fiind completata de Tudor Ciurezu,vicepresedintele SIF Oltenia (SIF5), care va primi 57.000 deactiuni in contul obligatiunilor de 30.000 de dolari pe care ledetinea.

Capitalul Bancii Transilvania va urca la 1,086 mld. lei (257 demilioane de euro) in urma majorarii, iar capitalizarea bancii arajunge la 574 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO