Burse - Fonduri mutuale

Dolarii plasaţi în fonduri mutuale au fost mai profitabili cu până la 4%

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

14.01.2015, 00:04 439

Dolarul american s-a apreciat cu 13,26% faţă de leu anul trecut, însă prin plasarea economiilor în fondurile mutuale denominate în valuta americană, investitorii au putut obţine un câştig suplimentar de 3-4%.

Fondurile de investiţii denominate în dolari sunt o alternativă prin care investitorii pot lua parte la aprecierea valutei şi câştiga şi ceva în plus peste dobânda de la bancă. Mai exact, pe piaţa locală funcţionează două fonduri de investiţii denominate în dolari.

Un fond închis – Raiffeisen USD, care se deschide săptămânal pentru depuneri şi retrageri. Fondul a obţinut un randament de 4,2% anul trecut. Astfel, alături de câştigul de 13% obţinut din aprecierea dolarului în faţa leului, investitorii au obţinut un câştig suplimentar de 4,2%.

Al doilea fond – OTP Dollar – este un fond deschis, unde depunerile şi retragerile de bani se pot face zilnic. Fondul OTP a fost lansat pe 28 ianuarie 2014 şi are un randament de 3,3% în dolari în 2014. Cele două fonduri de investiţii plasează economiile strânse de la investitori în titluri de stat, obligaţiuni şi depozite bancare.

În cazul fondurilor de investiţii, nici sumele investite şi nici randamentele nu sunt garantate, spre deosebire de depozitele bancare. Investitorii în fonduri îşi asumă un risc în speranţa obţinerii unui câştig peste dobânda bancară. Spre deosebire de depozite, investitorii în fonduri îşi pot retrage oricând banii fără să piardă câştigul.

În fondul Raiffeisen au investit peste 1.400 de investitori până în prezent, iar valoarea activelor acumulate este de 85 milioane de dolari. Fondul OTP a atras 115 investitori, cu o valoare a activelor de 4,3 milioane de dolari.

Moneda americană a fost cotată ieri de BNR la un curs de 3,8 lei, cu 3% peste cotaţia de la începutul anului.

Evoluţia dolarului din ultimul an a luat pe mulţi prin surprindere, având în vedere că în luna mai 2014 cotaţia a scăzut până la minimul de 3,186 lei pentru ca apoi dolarul să recupereze şi la începutul lunii ianuarie să atingă maximul de 3,8 lei. Dolarul s-a apreciat în contextul rezultatelor peste aşteptări ale economiei americane şi al încheierii ciclului de relaxare monetară de către banca centrală americană care ar putea creşte dobânzile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO