Burse - Fonduri mutuale

Dosarul Hidroelectrica: de la „viziunea anticipativă a managementului“ la „management dezastruos“ şi insolvenţă în doar o lună

Dosarul Hidroelectrica: de la „viziunea anticipativă a managementului“ la „management dezastruos“ şi insolvenţă în doar o lună

Remus Vulpescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, omul care a propus insolvenţa companiei, are el însuşi o situaţie incertă. El a semnat în mai raportul anual pe 2011 al companiei din data de 25 mai, pentru ca în aceeaşi zi Adunarea Generală a Acţionarilor să constate încetarea de drept a mandatului său de administrator provizoriu. Vulpescu susţine că a fost numit apoi în funcţia de preşedinte provizoriu al companiei prin hotărâre a Consiliului de Administraţie, dar această hotărâre nu este publică

Autor: Roxana Petrescu

22.06.2012, 10:34 1489

Nimic din raportul admi­nistratorilor pe activita­tea de anul trecut a Hidroelectrica întocmit pe 25 mai nu anunţa că pe 15 iunie cel mai valoros activ al statului român avea să-şi ceară singur insolvenţa şi s-o obţină în numai cinci zile. La fel, nici raportul auditorului realizat de KPMG, una dintre cele mai mare firme de audit şi consultanţă din lume, pe baza situaţiilor financiare din 2011 şi întocmit tot pe 25 mai 2012, nu conţine niciun indiciu despre situaţia gravă în care se afla compania. În schimb, "viziunea anticipativă a managementului" era lăudată, totul sub semnătura administratorilor şi directorilor Hidroelectrica, pentru ca în câteva zile ea să fie caracterizată prin cuvântul "dezastru".

"Hidroelectrica, deşi s-a confruntat în anul 2011 cu o secetă severă, a avut totuşi o cotă de piaţă de circa 23,75% din total producţie de energie electrică în sistemul energetic naţional în condiţii profitabile, gestionând eficient resur­sele de apă." Aceasta este doar una dintre frazele din raportul adminis­tratorilor pe 2011 prin care se atestă faptul că în ciuda condiţiilor severe, Hidroelectrica a mers mai departe.

"Pentru încheierea exerciţiului financiar al anului 2011 în condiţii de profitabilitate au fost luate o serie de măsuri tehnico-economice de reducere a cheltuielilor de strictul necesar fără a afecta funcţionarea activităţii de producţie a societăţii în regim de siguranţă în vederea încadrării în veniturile realizate, măsuri prezentate şi în consiliul de administraţie al societăţii. Consiliul de administraţie consideră că datorită rezultatelor înregistrate până în prezent societatea îşi consolidează poziţia de lider al pieţei de energie şi apreciază soliditatea deciziilor luate, viziunea anticipativă a managementului, valoarea orientării strategice care constă în creşterea eficienţei energetice şi economice în producerea de energie electrică."

La o nici măcar o lună după ce acest raport a fost publicat, viziunea anti­cipativă şi orientarea strategică s-au transformat într-o insolvenţă care a lăsat pe multă lume fără grai, tocmai managementul dezastruos fiind pro­blema invocată.

Suficient numerar

Tot în acelaşi document publicat de Fondul Proprietatea, acţionarul mino­ritar al Hidroelectrica, se arată că rezultatul activităţii desfăşurate în exerciţiul financiar al anului 2011 a fost profitabil chiar cu depăşirea unor indicatori programaţi (cifra de afaceri).

"Valorile indicatorilor EBITDA şi EBIT şi ponderea lor în total vânzări exprimă capacitatea societăţii de a genera prin activitatea curentă suficient numerar pentru a acoperi nevoile curente", se mai arată în raportul administratorilor pe 2011.

Mai mult, în acelaşi document se precizează că din analiza indicatorilor de gestiune (viteza de intrare sau ieşire a fluxurilor de numerar ale companiei, capacitatea companiei de a controla capitalul circulant, viteza de rotaţie a creanţelor şi datoriilor) rezultă un echilibru financiar la nivelul societăţii.

La final, documentul de 52 de pagini întocmit pe 25 mai este semnat de Remus Vulpescu, preşedintele con­si­liului de administraţie al Hidro­electrica, şi de Dragoş Zachia-Zlatea, fostul directorul general al companiei, societatea fiind în prezent condusă de către Ştefan Gheorghe. Vulpescu a fost numit în consiliul de administraţie al Hidroelectrica la jumătatea lunii mai. În aceeaşi lună Fondul Proprietatea a publicat raportul administratorilor în care erau apreciate deciziile de mana­gement luate. Câteva zile mai târziu, aceleaşi decizii au fost catalogate de Remus Vulpescu ca fiind dezastruoase.

"Este evident că o societate cu active de 3 mld. euro care raportează un profit de un milion de euro, nici acela real, este un dezastru de management", a declarat luni Remus Vulpescu, explicând decizia de a cere insolvenţa Hidroelectrica. Tot atunci, el declara că Hidroelectrica nu are bani să-şi plătească apa.

Aceeaşi idee a fost repetată aproape obsesiv în ultimele zile, fiind preluată şi de Remus Borza, şeful Euro Insol, firma desemnată de Tribunalul Bucureşti, la cererea Hidroelectrica, să gestioneze procesul de reorganizare.

"Nu pot să vorbesc. Sunt în nişte şedinţe", a declarat Vulpescu, contactat ieri de ZF pentru a-şi explica această schimbare de poziţie faţă de manage­mentul Hidroelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO