Burse - Fonduri mutuale

Două fonduri mutuale au dublat banii investitorilor în trei ani, dar nu au bătut bursa

Două fonduri mutuale au dublat banii investitorilor în trei ani, dar nu au bătut bursa

Autor: Roxana Pricop

15.02.2012, 00:08 3377

Fondul de acţiuni ING Romanian Equity - înregistrat în Luxemburg şi administrat la Bucureşti de sucursala locală a companiei olandeze de administrare ING Investment Management - este performerul ultimilor trei ani cu un randament de 106,26% în intervalul cuprins între 31 ianuarie 2009 şi 31 ianuarie 2012, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Pe locul secund se situează fondul diversificat Napoca, unul dintre cele mai longevive fonduri mutuale din România, cu un randament de 102,8%. Napoca este administrat de societatea Globinvest din Cluj-Napoca. Cele două fonduri sunt singurele fonduri mutuale cu randamente de peste 100% din totalul de 44 de fonduri cu un istoric mai mare de trei ani.

Performerul pieţei a câştigat primul loc pe podium investind mai bine de jumătate din active în acţiuni ale companiilor româneşti listate la bursa din Bucureşti, restul de active fiind plasate în acţiuni ale companiilor listate pe bursele din Polonia, Ungaria, Cehia. Ocupantul poziţiei secunde a investit exclusiv în acţiuni ale companiilor listate la bursa din Bucureşti. Deşi cele două fonduri au avut strategii de investiţii diferite, faptul că în ianuarie 2009 acţiunile tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti au atins cele mai coborâte cotaţii le-a ajutat în egală măsură pe amândouă. După minimele din iarna anului 2009 până în primăvara anului 2010, bursa a decolat într-un raliu fără precedent şi, chiar şi după corecţiile puternice de anul trecut, bursa de la Bucureşti nu a mai atins niveluri aşa de coborâte.

Cât de important este intervalul de timp luat ca reper pentru a reda performanţa unui fond mutual o demonstrează o analiză anterioară a ZF care ia în calcul intervalul de trei ani dintre noiembrie 2008 şi noiembrie 2011. În acel caz, randamentul maxim a fost de 55%, aproape la jumătate faţă de maximul de 106%, deşi diferenţa dintre cele două repere temporale este de doar câteva luni.

Al treilea loc pe podium este ocupat de Raiffeisen România Acţiuni, cu un randament 88,5% obţinut prin investiţii în acţiuni listate la bursa din Bucureşti.

Deşi primele două fonduri au dublat banii investitorilor, iar al treilea a adus un profit de 88%, niciunul dintre acestea nu a obţinut o performanţă mai mare decât cea a indicelui BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, care a crescut cu 117% din 31 ianuarie 2009 până în 31 ianuarie 2012. În acest interval bursa din Polonia a crescut cu 71%, cea din Ungaria cu 64%, iar cea din Cehia cu 27%.

Investitorii care s-au temut de minimele de pe bursă din 2009 şi au vrut să îşi pună la adăpost economiile de incertitudinile aduse de criza financiară alegând un fond mai puţin riscant au câştigat în medie circa 30% în ultimii trei ani. Mai exact, fondurile monetare, care investesc în depozite bancare şi titluri de stat, au câştigat în medie 28,5%, cu un maxim de 33,7% atins de fondul BCR Monetar, administrat de societatea Erste Asset Management. Fondurile de obligaţiuni, care investesc în obligaţiuni emise de bănci şi titluri de stat, au câştigat în medie 35% în utimii trei ani, însă randamentul mediu este alterat de faptul că fondul OTP Obligaţiuni a funcţionat doi ani ca fond cu acţiuni în portofoliu şi astfel a reuşit să înregistreze astfel un randament de 53,3% în ultimii trei ani, cel mai mare din categoria sa.

Randamentul mediu la categoria fondurilor diversificate este de 32,6%, cu maximul de 102,8% atins de fondul Napoca. În ultimii trei ani, multe fonduri de acţiuni au migrat în categoria fondurilor diversificate du­pă ce noile reglementări europene le-au obli­gat să investească peste 90% din active pentru a fi considerate fonduri veritabile de acţiuni. Însă de frica corecţiilor, multe fonduri de acţiuni au migrat spre categoria fondurilor diversificate, unde le este permisă o expunere variabilă pe acţiuni.

La extrema opusă a clasamentului se află fondurile mutuale ale căror randamente nu trec de 5% în ultimii trei ani. Mai exact, Fondul Oportunităţi Naţionale, administrat de Vanguard Asset Management, a înregistrat un randament de 1,15%, urmat de fondul Fortuna Clasic, administrat de Target, cu un randament de 3,1%, şi de Zepter Acţiuni, administrat de Zepter Asset Management, cu un randament de 4,65%. Toate cele trei sunt fonduri de plasamente diversificate (acţiuni, depozite bancare, obliga­ţiuni).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO