Burse - Fonduri mutuale

Două studente din Cluj şi Bacău au câştigat concursul de investiţii derulat de BVB

Laura Serghiescu (a treia de la stânga, care ţine diploma înmânată de reprezentanţii BVB) a obţinut primul loc la concursul de tranzacţionare, iar Drăgălina Loghin (centru, alături de Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei din Bucureşti) s-a plasat pe locul doi

Laura Serghiescu (a treia de la stânga, care ţine diploma înmânată de reprezentanţii BVB) a obţinut primul loc la concursul de tranzacţionare, iar Drăgălina Loghin (centru, alături de Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei din Bucureşti) s-a plasat pe locul doi

Autor: Adrian Cojocar

03.07.2014, 00:08 2272

Bursa de Valori Bucureşti a derulat în perioada 14 aprilie - 13 iunie din acest an un concurs de tranzacţionare de acţiuni în care s-au întrecut aproape 1.000 de oameni, marele premiu, o excursie de şapte zile în Palma de Mallorca, fiind câştigat de Laura Serghiescu, 21 de ani, din Cluj, care a obţinut cel mai mare randament, de 25% tranzacţionând acţiuni timp de două luni.

În aceeaşi perioadă principalul in­di­ce al bursei, BET, a crescut cu 7,5%, iar indicele BET-FI a urcat cu doar 2,5%.

„Am mizat pe companiile din sec­torul energetic, Transelectrica, Petrom şi Transgaz şi pe Banca Transilvania după ce am analizat datele financiare ale acestora, am realizat proiecţii şi analiză DCF (actualizare a fluxurilor de cash viitoare - n.red.), dar şi o analiză comparativă cu ac­ţiuni din regiune şi Europa. Am în­vă­ţat să analizez acţiuni şi în facultate, dar şi cu o ocazia unui concurs orga­nizat de CFA în martie“, spune Laura Ser­ghiescu, studentă în anul III la Fa­cultatea de Ştiinte Eco­nomice şi Ges­tiunea Afacerilor din Cluj, specia­lizarea Fi­nanţe Bănci. Câşti­gă­toarea s-a înscris în pro­gra­mul CFA, destinat pregătirii pro­fesioniştilor în piaţa de capital şi a pri­mit o bursă pentru un master la Madrid.

Tânăra a fost pregătită pentru con­curs de profesorul universitar Adrian Zoicaş, fost analist la Broker Cluj în perioada 2004 - 2008.

Serghiescu spune că este pasionată de acest domeniu şi ar dori să urmeze pe viitor să lucreze în investment ban­king sau ca administrator de portofoliu.

Potrivit statisticilor furnizate de Intercapital Invest, partener în acest proiect, 40% dintre cei care au deschise conturi de tranzacţionare la firma de brokeraj sunt femei, lucru care arată că bursa nu este un domeniu dominat de bărbaţi, aşa cum s-ar putea crede. Ei mai spun că 20% din participanţii la oferta Electrica au fost femei.

Loghin Drăgălina, 22 de ani, stu­dentă la Facultatea de Ştiinţe Econo­mice din Bacău, a obţinut al doilea randament din concurs, de 23%, mizând pe acţiuni Transelectrica şi Transgaz.

„Am auzit de concurs de la facul­tate. Costel Ceocea (preşedintele SIF Moldova) şi Lucian Isac (director general Estinvest) ne-au predat cursuri despre bursă şi cum să tranzacţionăm, cum să studiem piaţa şi istoricul de tranzacţionare şi să facem analize. Cursurile le-am început în februarie şi este prima dată când am luat contact cu bursa. M-am bazat şi pe intuiţie, dar am ales acţiunile unde am văzut o evoluţie în creştere. Este un domeniu palpitant şi mă gândesc chiar la o carieră în acest domeniu“, spune Drăgălina.

Adrian Cosma, 21 de ani, din Baia Mare, student la Facultatea de Infor­matică Economică, care a obţinut locul şase în concurs cu un randament de 18%, spune că a auzit târziu de acesta şi a intrat în concurs cu câteva săptămâni întârziere şi nu a participat la semi­na­riile ţinute de casele de brokeraj.

„A fost o perioadă de testare la care nu am participat şi am intrat întâm­plă­tor pe site-ul bursei pentru că tatăl meu are nişte acţiuni. Aşa am aflat de con­curs. Este prima mea experienţă pe bursă. Am făcut şi greşeli, am cumpărat Romgaz şi a scăzut, dar apoi am câştigat cam 15% pe acţiuni SIF Transilvania după ce am văzut că a scăzut mai mult decât celelalte SIF-uri. Am mizat şi pe Ban­ca Transilvania pentru că era o insti­tuţie mare şi după ce am citit că şi-a depăşit prognozele“, spune Cosma.

Vlad Boboc, 20 de ani, student anul doi la Facultatea Finanţe Bănci din Braşov, spune că a auzit de concurs la facultate şi a participat la două se­mi­narii ţinute de casa de brokeraj Tradeville. El a obţinut în concurs un randament de 17% pe durata celor două luni de tranzacţionare mizând în princi­pal pe acţiuni SIF Transilvania şi Banca Transilvania.

„Lumea când aude de bursă ori se aşteaptă la câştiguri mari, ori pierderi foarte mari. O concep ca un joc de noroc de aceea cred că sunt puţini cei care investesc pe bursă. Trebuie să ai şi un pic de noroc, dar bursa ţine de econo­mie. Este o alternativă pentru depo­zitele bancare şi pentru economii“, spune Vlad Boboc.

El a precizat că la facultate profe­sorii i-au pus să realizeze un proiect asemănător cu concursul de tranzacţio­nare, numai că nu a tranzacţionat prin plat­forma online, ci şi-au notat portofoliile de acţiuni pe foaie.

„Ca să aleg acţiunile câştigătoare, m-am uitat pe graficele acţiunilor din anii precedenţi şi la cum a evoluat piaţa. Sunt foarte mulţumit, nu mă aşteptam la rezultat. Concursul a fost destul de puţin mediatizat, cred că putea să-i facă mai multă reclamă“, spune Boboc.

Lucian Isac, directorul general al Estinvest, spune că la seminariile pe care firma de brokeraj le-a desfăşurat cu ocazia concursului a atras circa 500 de participanţi din Galaţi, Constanţa, Suceava şi alte două seminarii la Bacău.

„Ne-am orientat spre centrele universitare pentru că ei sunt viitorii manageri şi publicul este mai receptiv acolo. Ne interesează educaţia şi dezvoltarea segmentului de retail pe bursă“, spune Isac.

Reprezentanţii casa de brokeraj Tradeville spune că a atras 300 de participanţi în cadrul a cinci seminarii, Intercapital Invest aproximativ 240 în cadrul a patru seminarii desfăşurate în Bucureşti, iar seminarii desfăşurate de Broker Cluj au atras circa 260 de participanţi la Bucureşti, Cluj Oradea, Timişoara şi Ploieşti.

„Dorim să continuăm aceste seminarii şi numărul participanţilor să crească, iar bursa să devină un sport naţional. Noi am avut un program similar de seminarii şi în perioada 2008  -  2010 şi aşteptăm relansarea programului BVB - IQ pentru a continua să educăm publicul despre bursă“, spune Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital Invest.

Grigore Chiş, şeful Broker Cluj spune că l-a frapat interesul tinerilor şi studenţilor care au participat la seminarii şi consideră că bursa ar fi trebuit să promoveze mai puternic concursul de tranzacţionare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO