Burse - Fonduri mutuale

Dragos Cinca, Flamingo: Guvernul trebuie sa intervina in sprijinul businessurilor, sa nu lase totul pe seama bancilor. Cum comentati?

Dragos Cinca, Flamingo: Guvernul trebuie sa intervina in sprijinul businessurilor, sa nu lase totul pe seama bancilor

Dragos Cinca, fondatorul si principalul actionar al Flamingo International

14.12.2009, 00:00 121

Dragos Cinca, fondator si principalul actionar al Flamingo cu oparticipatie de 25%, sustine ca administratia Flamingo, condusaacum de familia Adamescu, poate scoate retailerul electroIT dinimpas, iar restructurarea judiciara poate fi finalizata in catevasaptamani si nu in 6 luni, cat permite legea insolventei.

"Vorbesc ca si investitor pasiv, dar domnul Adamescu conduceacest proces si exista suficiente semnale care arata un rezultatbun. Noi dorim ca aceasta reorganizare sa dureze saptamani, nuluni", a declarat Dragos Cinca. Dan Adamescu, proprietarul UnireaShopping Center, detine indirect, prin intermediul Nova Trade siAstra Asigurari, o participatie de 20% la Flamingo.

Flamingo a recurs la cererea insolventei companiei sireorganizarea judiciara dupa ce negocierile de restructurare adatoriilor cu ING Bank, principalul creditor cu creante de 17,5milioane de euro, au esuat. ING Bank a demarat la inceputulsaptamanii trecute procedura de recuperare a datoriilor prinrechizitia stocurilor, insa la scurt timp Flamingo a obtinut ohotarare judecatoreasca pentru intrarea in insolventa.Administratorul judiciar este Casa de Insolventa Transilvania, carese ocupa si de restructurarea judiciara a retailerului deincaltaminte Leonardo.

"Insolventa este o necesitate pentru a se putea purta discutiiintre parti. In Romania insolventa nu este cunoscuta, ca multe altelucruri. Multi insa o folosesc, chiar si Donald Trump. In timp decriza, pe o perioada de 1-2 ani este intotdeauna nevoie de unbridge (punte - n. red.) intre companie si parteneri, iarinsolventa este intotdeauna utilizata in perioadele de downturn(declin - n. red.)", a spus Cinca.

Pentru ca planul de restructurare sa fie aprobat Cinca amentionat ca Flamingo trebuie sa ajunga la un acord de principiu cu3 din cele 5 categorii de creditori (banci, furnizori etc.).Afacerile Flamingo au inregistrat cel mai mare regres in sector, de55%, in primele noua luni, prabusindu-se la 63,7 milioane deeuro.

"Au mai existat astfel de cicluri, cu -10 - 20% in unii ani.Domeniul IT face ca aceste cicluri sa fie mai scurte. IT-ul poatesa-si revina cel mai rapid, dar a fost si cel mai rapidafectat."

ING este un partener vechi al Flamingo, nu are niciovina

Principalii finantatori ai Flamingo sunt ING Bank, unde companiaare datorii de 17,5 milioane de euro, Unicredit Tiriac (8,5milioane de euro) si BRD Soc-Gen (6 milioane de euro).

La cele 32 de milioane de euro pe care Flamingo trebuie sa lereturneze bancilor se adauga insa si creante fata de furnizori.Datoriile totale ale Flamingo se ridicau la sfarsitul luniiseptembrie la circa 62 de milioane de euro, potrivit raportuluitrimestrial consolidat transmis Bursei.

Chiar daca ING este principala cauza a intrarii sub protectialegii insolventei, conditie in care este protejata fata decreditori, reprezentantii companiei nu au precizat daca pe termenlung relatia cu finantatorul va fi oprita.

"ING este un partener vechi al Flamingo. Regulile deprudentialitate bancara i-au fortat sa ia masuri acum. Nu considerinsa ca bancile au vreo vina, ci guvernul trebuie sa ia actiune.ING a fost pusa in situatia sa faca asa ceva conform mecanismelorlor de risc management", a adaugat Cinca.

Dupa pronuntarea hotararii judecatoresti pentru intrarea inreorganizare juridica a Flamingo ING a ridicat sechestrul asupramagazinelor si depozitelor.

Reprezentantii companiei nu au mentionat insa daca stocurilepreluate vor fi returnate.

Guvernul trebuie sa sustina businessul, nu sa ia totibanii din piata

Referitor la reorganizarea impusa de legea insolventei Cincaspune ca Flamingo poate obtine un rezultat bun, iar compania poatedeveni din nou o investitie atractiva pe Bursa. In urma cu doi anicompania ajunsese la o capitalizare de 100 de milioane de euro,dar, incepand cu 2008, aceasta a traversat un pronuntat declin.

Anul trecut, pierderile companiei au depasit 10 mil. euro, lainceputul anului capitalizarea s-a redus sub 5 mil. euro, iar inurma cu cateva luni fondul de investitii QVT, care detinea 22% dincompanie, a cerut dizolvarea acesteia. Actiunile Flamingo sunt inprezent suspendate de la tranzactionare pana la clarificareasituatiei, capitalizarea fiind de 4 mil. euro. Compania deruleazain aceasta perioada si o emisiune de obligatiuni prin careurmareste sa stranga 7 mil. euro de la actionari.

"Flamingo este in postura de a-si rezolva singura problemele,dar mai este vorba de alte sute de firme din Ro. Guvernul trebuiesa gaseasca un cadru pentru sustinerea businessurilor, nu se poatelasa totul pe seama bancilor. Pentru acest lucru este nevoie de unguvern in cateva saptamani", a spus Cinca. El a adaugat ca inperioada ianuarie - martie se asteapta la nivel local la un nou valde disponibilizari, iar ca prioritate pentru Guvern vede crearea denoi locuri de munca, precum in administratia Obama sau Brown.

"Vor fi sase luni foarte grele pentru Romania si va fi si maigreu sa fii in postura primului-ministru sau a ministrului definante. Scaderea rapida a dobanzii este esentiala pentru a reduceinteresul bancilor de a imprumuta statul, pentru ca asa se iau banide la firme si se pierd locuri de munca in industrie pentrusustinerea celor de la stat", a declarat Cinca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO