Burse - Fonduri mutuale

Dragoş Neacşu, şeful Erste Asset Management: Românii se iau după ureche când vor să facă o investiţie

Dragoş Neacşu, şeful Erste AM, administrează active de 7,9 mld. lei

Dragoş Neacşu, şeful Erste AM, administrează active de 7,9 mld. lei

Autor: Liviu Popescu

06.07.2017, 00:05 1529
Dragoş Neacşu, şeful Erste Asset Management, cel mai mare jucător de pe piaţa fondurilor mutuale, cu 32% cotă de piaţă, afirmă că cei mai mulţi români se uită pe internet pentru a se informa cu privire la realizarea unei investiţii, iar 44% dintre ei se bazează pe impresiile altora pentru a testa un produs financiar.
 
„Românii nu se pricep foarte bine să întrebe despre o investiţie acolo unde trebuie. Întreabă de regulă la personajul colectiv numit «Tanti Aglaia». Cea mai mare parte dintre români se bazează nu pe experienţe personale, ci pe ale altora şi pe relatările unor terţi în care ei au încredere. Fie că sunt membri ai familiei, fie că sunt colegi de muncă, de birou, de studii, care le relatează fie la prima mână, fie la mâna a doua, impresii despre experienţa lor sau a altora în a testa un anume produs financiar sau altul“, a spus el într-un interviu pentru Bursa de Valori Bucureşti.
 
Fondul de acţiuni Erste Equity Ro­mania afişează în ultimele 12 luni un ran­dament de 39%, cel mai ridicat din rândul fondurilor Erste, potrivit datelor AAF. Pe de altă parte, depozitele în lei ale populaţiei au fost remunerate în această perioadă cu 0,8% pe an, potrivit BNR. În prezent pe piaţa românească sunt circa 400.000 de investitori în fon­duri mutuale şi circa 15 milioane de deponenţi. „Undeva spre 43-44% din urban, pe un studiu sociologic făcut de noi în grupele de vârstă 25-55 de ani, se ba­zează predominant, ca sursă de infor­maţie, pe impresiile altora şi mai puţin pe ceea ce au trăit pe pielea proprie“, a spus el în interviul BVB în cadrul proiectului 7/24 capital.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO