Burse - Fonduri mutuale

Dragos Simion, Flamingo: Am stopat extinderea retelei

Dragos Simion, Flamingo: Am stopat extinderea retelei

Dragos Simion

15.03.2009, 18:01 38

Retailerul de produse IT, electronice si electrocasnice Flamingo International (FLA) a anuntat ca bugetul de investitii pentru 2009 este aproape de zero, iar extinderea suprafetei comerciale este momentan oprita. Compania ia in calcul si o scadere cu pana la 20% a afacerilor in acest an.

Reprezentantii Flamingo spun insa ca ar putea deschide cel mult doua magazine noi in acest an, in functie de termenul la care vor fi terminate proiectele comerciale in care vor fi localizate, proiectele fiind angajate in cursul anului trecut.
"Am stopat pentru moment deschiderea de magazine noi si continuam politica inchiderii unitatilor mici. Avem insa mai multe proiecte angajate si poate jumatate dintre ele, poate doua magazine vom deschide. Este la fel de posibil sa nu inaguram niciunul", a spus Dragos Simion, presedintele companiei.
Flamingo a ajuns in 2008 la o suprafata comerciala de 59.000 de metri patrati, in crestere cu 5.000 de metri patrati, iar magazinele de mici dimensiuni ce urmeaza sa fie inchise insumeaza pana la 2% din total.
In 2008, concomitent cu aprecierea suprafetei de vanzare a fost redus numarul de magazine cu 10 unitati, la 114 magazine. Compania a deschis insa 11 magazine Flanco World, a caror suprafata de vanzare este de 37.500 de metri patrati.
"Flanco World ramane pariul nostru, si pe termen mediu spre lung pare cea mai eficienta suprafata de vanzare, chiar daca in perioada curenta magazinele mici, de 500 de metri patrati, s-ar dovedi mai profitabile", a spus Simion.
Pe langa reducerea cheltuielilor adusa de bugetul limitat pentru investitii compania urmareste si reducerea cu 25% a cheltuielilor operationale pentru mentinerea nivelului vanzarilor din magazine si consemnarea de profit net.
In 2008 Flamingo a raportat o cifra de afaceri de 203 mil. euro, plus 16% fata de anul anterior, si pierderi nete de 10 milioane de euro (5% din cifra de afaceri). Pierderile au provenit din dobanzi si diferente de curs valutar.
"Ne-am bazat bugetul pe 2009 considerand o piata in scadere. In retail (60% din business - n. red.) vrem sa ramanem la acelasi nivel, iar pe distributie va fi o scadere importanta, poate la jumatate sau mai mult fata anul trecut", a spus Simion.
In functie de datele prezentate, Flamingo estimeaza vanzari de 160-163 de milioane de euro in 2009. Reprezentantii companiei au specificat ca in exercitiul financiar in curs planul de afaceri presupune inregistrarea de profit operational si profit net pozitiv.
"O sa incercam sa producem oferte si pentru Paste, sa promovam furnizorii care au conditii de business mai bune, cum ar fi termenele de plata, si vom renegocia si chiriile pentru magazine", a spus Simion.
Actionariatul companiei listata pe bursa de valori a suferit recent modificari, omul de afaceri Dan Adamescu devenind, cu o participatie de 20%, al doilea actionar al Flamingo.
"Domnul Adamescu nu s-a implicat inca in activitatea companiei. Totul se va hotari, in aproximativ o luna, in adunarea generala a asociatilor. Va obtine o pozitie in consiliul de administratie si ar putea sa se implice chiar si in conducerea executiva. Actionarii vor hotari la acel moment", a spus Simion.
Compania a convocat AGA pentru data de 27 aprilie 2009.
Actiunile Flamingo au crescut vineri cu 3,25%, dupa publicarea rezultatelor financiare pe 2008. La pretul de 0,0318 lei/actiune, capitalizarea companiei este de circa 5,8 mil. euro.
 
Principalele modificari din bilantul Flamingo
 
  • Activele totale ale Flamingo au scazut anul trecut cu 12%, la 422,1 mil. lei (105,5 mil. euro).
  • Valoarea stocurilor era la 31 decembrie 2008 de 124 mil. lei, iar creantele insumau 88 mil. lei.
  • Compania dispunea de lichiditati in valoare de 15 mil. lei (3,75 mil. euro), in scadere cu 30%.
  • Capitalurile proprii s-au redus anul trecut cu 27%, de la 159,6 mil. lei la 117 mil. lei.
  • Datoriile totale au scazut cu 4,5%, la 305 mil. lei (76 mil. euro).
  • Valoarea imprumuturilor bancare pe care compania trebuie sa le ramburseze in 2009 a urcat la 93,6 mil. lei.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO