Burse - Fonduri mutuale

Dramă la Bucureşti: O mie de brokeri au spus adio bursei în ultimii şapte ani

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Radu Bostan

12.10.2015, 00:07 2338

Pe bursa de la Bucureşti au rămas 682 de brokeri, cu o mie mai puţini decât în urmă cu şapte ani, înainte de declanşarea crizei financiare.

Scăderea numărului tranzacţiilor cu acţiuni şi apetitul redus pentru risc al populaţiei au dus la reducerea drastică a numărului de inter­me­diari activi pe piaţa de capital. Astfel, bursa de la Bu­cu­reşti a devenit prinsă într-un cerc vicios al subdezvoltării: bro­kerii sunt în continuare prea mulţi pentru cât de redusă este lichi­ditatea pe piaţa de acţiuni şi pentru numărul actual de investitori, însă prea puţini pentru a aduce în piaţă clienţi noi şi companii.

„Am vrea să vedem mai mulţi investitori şi este nevoie de mai mulţi brokeri care să-i caute. Dar nu-ţi poţi permite să plă­teşti mai mulţi brokeri fără să ai mai mulţi investitori,“ spune Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital Invest.

Din piaţă au dispărut mai ales investitorii de retail, astfel că cei mai afectaţi de reducerea lichidităţii au fost brokerii mici. Un impact negativ asupra numărului de brokeri l-au avut şi plat­formele online de tranzacţionare, ce au devenit tot mai popu­lare în rândul micilor investitori, fiind mai ieftine şi mai ra­pide decât brokerii. Estimările sunt că în viitor 75% din tranzacţii se vor face online, iar brokerii vor fi preferaţi de inves­titorii „tradiţionalişti“ care au nevoie de sfaturi şi asistenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO