Burse - Fonduri mutuale

Dualismul la BVB a picat. În culise acţionarii fac acum alianţele pentru a câştiga un loc în conducerea bursei

Dualismul la BVB a picat. În culise acţionarii fac acum...

Autor: Roxana Pricop

30.10.2015, 00:08 1092

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au respins ieri prin neprezentare trecerea la sistemul dualist de conducere care ar fi redus numărul de administratori de la nouă la şapte. Acest lucru le-ar fi nemulţumit pe SIF-uri, cei mai mari acţionari ai BVB, pentru că unele îşi doresc chiar şi doi repre­zentanţi în conducerea bursei.

Schimbarea sistemului de con­ducere a BVB a fost o iniţiativă care iniţial a fost susţinută de acţionari. Însă la adunarea generală extraordinară de ieri au fost prezenţi acţionari repre­zentând doar 21,4% din drepturile de vot deşi cvorumul necesar pentru a doua convocare era de 50%.

Interesele acţionarilor BVB s-au schimbat pe ultima sută de metri după ce Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară a emis un proiect de regulament prin care elimină incompatibilităţile şi le  permite SIF-urilor, care sunt cei mai mari acţionari ai BVB cu 21% din capital, să îşi numească reprezentanţi în consiliul de administraţie al bursei. Astfel, schimbarea sistemului unitar format din consiliu de administraţie compus din nouă membri şi director general, în sistem dualist format din consiliu de supraveghere compus din şapte membri şi directorat a rămas fără miză, pentru că SIF-urile îşi vor putea impune reprezentanţii odată ce regulamentul ASF va intra în vigoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO