Burse - Fonduri mutuale

După ce s-a văzut cu 1,5 miliarde dolari în conturi românul Frank Timiş lasă afacerea cu minereu de fier pe mâna unui executiv

Autor: Adrian Ionut Cojocar

04.07.2012, 12:00 484

Controversatul om de afaceri de origine română Frank Timiş, principalul acţionar şi preşedinte al companiei miniere African Minerals (simbol bursier AMI) cu o capitalizare de 1,5 miliarde de euro, intenţionează să se retragă de la conducerea companiei după ce l-a numit pe Keith Calder în funcţia de CEO al acesteia.

Odată cu venirea lui Keith Calder la conducerea companiei miniere, Frank Timiş plănuieşte să deţină doar o funcţie non-executivă în cadrul African Minerals, care deţine unul dintre cele mai mari zăcăminte de fier din lume, scrie Financial Times.

Calder, care anterior a lucrat la gigantul Rio Tinto şi a fost director general la o altă companie minieră importantă, Western Coal, îl va înlocui pe Alan Watling care s-a retras în luna mai de la şefia African Minerals.

În luna aprilie a acestui an African Minerals a primit în conturi suma de 1,5 miliarde de dolari de la Shandong Iron & Steel Group Co (SISG), companie deţinută de statul chinez şi unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume în cadrul uneia dintre cele mai importante tranzacţii în care a fost implicat un român. În schimb, compania din China a primit 25% din proiectul Tonkolili al African Minerals, privind exploatarea de minereu de fier în Sierra Leone.

După numirea lui Calder la conducerea African Minerals, acţiunile companiei urcau pe parcursul şedinţei de astăzi cu 9%. În ultimul an compania mineră a pierdut însă o treime din valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO