Burse - Fonduri mutuale

Dupa Contor Grup, IFB Finwest listeaza si Amarad

08.11.2007, 19:50 70

Societatea de brokeraj IFB Finwest din Arad, condusa de Octavian Molnar, a anuntat ca a demarat procesele de listare la doua companii private romanesti, in care fondul olandez Middle Europe Investments (MEI) detine deja participatii de cate 5%.
Cea mai noua promisiune a intermediarului este Amarad, companie care are ca domeniu de activitate constructia de magistrale, fiind unul dintre concurentii Condmag Brasov (COMI). IFB a mai anuntat in vara acestui an si listarea Contor Grup Arad, singurul producator roman integrat de contoare de apa.
Amarad a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 44 de milioane de euro, de 2,4 mai ridicata fata de 2005, si un profit net de 2 milioane de euro, cu 50% mai mare decat in anul precedent. Compania are peste 550 de angajati si este controlata de un grup de persoane fizice.
Contor Grup Arad a raportat anul trecut afaceri de 14 mil. euro si un profit net de 331.000 de euro. Compania are 440 de salariati.
Fondurile MEI au achizitionat in octombrie un pachet de 6,25% din Contor Group Arad, pentru care au platit circa 800.000-900.000 de euro, potrivit unor surse din piata.
Si in cazul Amarad, MEI a intrat in actionariat inainte ca societatea sa fie listata, cu o detinere de 5% din titluri, conform conducerii IFB.
"Amarad este cel mai important concurent al Condmag. Am incheiat prima etapa in procesul de listare al societatii, iar MEI detine deja 5% din companie", spune Octavian Molnar, directorul general al IFB Finwest.
Momentul in care Amarad va fi adusa pe Bursa ramane incert, dar cel mai probabil acesta va fi anul viitor. In toamna, IFB Finwest intentioneaza sa se listeze ea insasi pe Bursa de la Bucuresti.
Contor Grup a anuntat saptamana aceasta ca intentioneaza sa se listeze la Bucuresti cu un pachet de pana la 20% din actiuni, prin intermediul unei oferte publice initiale care va avea loc in luna decembrie 2007.
Contor a inceput in 2007 extinderea pietei de desfacere spre Rusia, Ucraina, Orientul Mijlociu si Africa, iar la o cifra de afaceri de 14 milioane de euro anul trecut, compania intentioneaza sa o dubleze pana in 2010. Acelasi lucru este vizat si in cazul capacitatii de productie.
MEI Roemenie en Bulgarije Fonds (MEI RBF), fondul care are detineri la ambele companii, are sediul central in Lochem, Olanda, si actioneaza pe piata romaneasca si cea din Bulgaria.
Portofoliul administrat de fond a ajuns luna trecuta la 160 de milioane de euro, iar valoarea titlurilor pe care le administreaza pe piata romaneasca de capital depaseste 100 de milioane de euro.
Fondul a cumparat in acest an pachete semnificative de actiuni la mai multe companii listate pe bursa RASDAQ, cum ar fi Cemacon Zalau (CEON - 10,12%), Mecanica Rotes Targoviste (METY - 6,54%), Prospectiuni Bucuresti (PRSN - 5,01%) si Rompetrol Well Services (PTR - 5,95%).
Cea mai mare expunere in portofoliul MEI RBF o are insa pe titlurile Prospectiuni, care in iulie era estimata la peste 11 milioane de euro.
La Condmag, companie care activeaza in acelasi domeniu de activitate ca si Amarad, MEI RBF avea in vara o detinere evaluata la 6,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO