Burse - Fonduri mutuale

După o lună de creştere continuă investitorii au luat o pauză

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

20.01.2011, 23:55 21

Bursa a scăzut uşor joi, cu 0,69%, înregistrând a treia şedinţăde corecţie din acest an, astfel că, raportat la nivelul din 2010,este cu 9,26% mai sus, însă prudenţa investitorilor latranzacţionare a limitat lichiditatea la 18,4 milioane lei.

Piaţa a mai înregistrat corecţii foarte uşoare doar în şedinţeledin 5 şi 14 ianuarie, iar în celelalte 11 sesiuni a fost pecreştere.

"În prima oră a sesiunii cumpărătorii au reuşit să temperezescăderea, astfel că preţurile s-au stabilizat, însă variaţiile aufost reduse", a declarat Darie Moldovan, directorul de operaţiunial SSIF Broker (BRK).

În şedinţa de joi, majoritatea acţiunilor au fost tranzacţionateîncă de la deschidere la preţuri sub ultimele cotaţii de miercuri,investitorii orientându-se la tranzacţionare după linia descendentăa burselor externe. Punctul minim al indicelui general al bursei,BET-C, a fost înregistrat în jurul orei 11:00, când piaţa era înscădere cu 1,1%. Ulterior, presiunea la vânzare s-a temperat, însăcele mai multe acţiuni au continuat să consemneze cotaţii sub celede miercuri.

Moldovan crede că lichiditatea redusă din ultimele şedinţe estedeterminată de prudenţa investitorilor întrucât pieţele externe auînregistrat corecţii după ascensiunea din acest an, însă bursa dela Bucureşti ar putea să continue să crească susţinută de intrareaaltor investitori la cumpărare odată cu listarea FonduluiProprietatea.

"Cu toate că ne aflăm după o perioadă susţinută de creşteri,investitorii sunt reticenţi în marcarea profiturilor datorită unuisentiment pozitiv resimţit în piaţă cu ocazia apropierii momentuluilistării Fondului Proprietatea", a mai spus Moldovan. Ultimeleoperaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indiceleBET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,86%, iartitlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NGcu 0,47% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente. Liniapieţei a fost urmată şi de acţiunile celor cinci societăţi deinvestiţii financiare (SIF), ale căror cotaţii au coborât în mediecu 0,4%.

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, caresintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie delichiditate, inclusiv SIF-urile, a înregistrat un recul de0,72%.

Acţiunile BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) s-au clasat pe primeledouă poziţii în topul rulajelor, cu operaţiuni de 4,1 milioane leişi, respectiv, de 2,6 milioane lei. Cele două titluri au asigurat,astfel, 37% din lichiditatea pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cuacţiunile BRD a fost realizată la 14,53 lei, preţ cu 1,49% subreferinţă, iar cotaţia titlurilor OMV Petrom a scăzut cu 0,96%, la0,37 lei.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu titluri de stat,produse structurate, unităţi de fond şi contracte futures învaloare cumulată de 4,7 mil. lei (1,1 mil. euro). Astfel,lichiditatea totală a BVB a urcat la 23,1 mil. lei (5,4 mil.euro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şiLondra înregistrau corecţii de 0,6% şi, respectiv, 1,4%, iar piaţade la Paris era în stagnare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO