Burse - Fonduri mutuale

După Transgaz, Transelectrica anunţă un memorandum pentru mandatarea statului în AGA pentru a cere repartizarea sub formă de dividende a 90% din profitul pe 2020

După Transgaz, Transelectrica anunţă un memorandum...

Autor: Tibi Oprea

01.06.2021, 00:01 2440

Secretariatul General al Guvernului (SGG), acţionar majoritar al companiei naţionale de transport al energiei electrice Transelectrica (TEL), a transmis în baza unui memorandum ca reprezentanţii statului în AGA/CA-urile companiilor de stat şi regiile autonome să fie mandataţi să acţioneze pentru repartizarea a minimum 90% din profitul net realizat în 2020 sub formă de dividende. Anunţul a fost făcut luni după închiderea şedinţei de tranzacţionare de către Transelecrica, într-un comunicat. Anterior, Transgaz a publicat la BVB un raport similar în şedinţa de vineri. Încă nu este clar pentru momentan dacă această solicitare se aplică doar companiilor controlate prin SGG sau şi companiilor controlate prin Ministerul Energiei.

“Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA informează publicul investitor cu privire la faptul că în data de 28-05-2021 a înregistrat adresa acţionarului majoritar (reprezentat legal prin Secretariatul General al Guvernului), având ca subiect Memorandumul cu tema: Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor/Consiliul de Administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2020 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, în vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor acestuia”, se arată în raportul publicat de Transelectrica la BVB.

Transelectrica are 1,8 mld. lei capitalizare, iar de la începutul anului 2021 acţiunile au minus 4,7% pe pe piaţă în creştere cu 16,6%, în timp ce acţiunile Transgaz înregistrează o creştere de 1,59% în aceeaşi perioadă, arată datele de la Bursă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO