Burse - Fonduri mutuale

East Capital a iesit la vanatoare de chilipiruri cu un fond de 400 mil. dolari

12.03.2009, 17:47 18

Compania suedeza East Capital, printre cei mai mari investitori pe Bursa locala, a lansat fondul East Capital Special Opportunities prin care va incerca sa atraga 400 mil. dolari pe care sa-i investeasca in Rusia si Europa de Est, incercand sa profite de scaderile anormale ale activelor din regiune, potrivit reprezentantilor administratorului.

Suedezii de la East Capital sunt printre cei mai mari investitori straini de pe Bursa, prin intermediul mai multor fonduri pe care le administreaza. Ei nu au precizat care va fi alocarea pe tari a activelor noului fond. Fondurile East Capital au mai vandut in ultimul an din plasamentele detinute pe Bursa, sub presiunea retragerilor derulate de investitori.
Fondul East Capital Special Opportunities va investi in companii cu operatiuni solide si cu perspective bune din Rusia si statele Europei de Est, dar care din cauza crizei pot fi achizitionate la preturi mici. Strategia fondului consta in participarea activa la managementului companiei achizitionate, exitul urmand a fi marcat in patru ani.
"Fondul va achizitiona active in companii de calitate de la vanzatori care intampina probleme, sau prin intermediul emisiunii de actiuni sau al recapitalizarii. Spre deosebire de strategia de investitii pe care o abordeaza East Capital in general, respectiv de a obtine cea mai buna expunere pe termen lung, acest fond isi propune sa capitalizeze anormalitatile aparute pe termen scurt in piata", a spus Vesna Lucca, directorul departamentului de comunicare al East Capital.
In prezent, se deruleaza perioada de subscriere in fond. Conducerea companiei de investitii East Capital Explorer a subscris 35 mil. euro in fond, inchiderea fondului fiind estimata pentru cel de-al doilea semestru din 2009.
In fondul East Capital Special Opportunities pot investi doar investitorii institutionali.
Acesta are o durata de viata de patru ani, dimensiunea maxima a fondului fiind de 400 mil. dolari in active.
"Capitalul este greu de gasit, iar oportunitatile de a cumpara companii solide la preturi joase apar pana la normalizarea conditiilor de piata. Abilitatea de a actiona rapid este cruciala pentru a putea profita de aceste oportunitati", a spus Peter Elam Hakansson, presedintele East Capital. Compania suedeza East Capital se numara printre cei mai mari investitori din regiunea Europei Centrale si de Est.
Potrivit celor mai recente informatii, investitiile East Capital pe piata locala au atins valoarea de 64 de milioane de euro la sfarsitul primului semestru, in scadere cu 40% fata de sfarsitul anului trecut.
Deprecierea suferita de portofoliul romanesc al East Capital a fost cauzata in principal de corectiile suferite de Bursa locala, care in primele sase luni a scazut cu peste 34%, una dintre cele mai abrupte scaderi din regiunea sud-est europeana.
Principalele investitii locale ale fondurilor administrate de East Capital sunt titlurile Petrom, Impact si cele ale societatilor de investitii financiare (SIF-uri).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO