Burse - Fonduri mutuale

Economistul şef al BCR, Lucian Anghel, propus pentru funcţia de preşedinte CA al BVB

 Economistul şef al BCR, Lucian Anghel, propus pentru funcţia de preşedinte CA al BVB

Autor: Stefan Musgociu

16.12.2011, 11:49 1114

Economistul şef şi directorul Direcţiei Strategie în cadrul BCR, Lucian Anghel, a fost propus de bancă pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Anghel lucrează în BCR din anul 1996.

De asemenea, banca l-a propus pe Valerian Ionescu, şeful Departamentului de tranzacţii şi vânzări instrumente financiare tranzacţionate pe pieţele reglementate din BCR, pentru poziţia de membru în Consiliul de Administraţie.

Ionescu este angajat la BCR din 2007, după ce în perioada 1995 - 2007 a ocupat funcţii de conducere în firma de brokeraj UniCredit CAIB Securities.

Pentru o poziţie de membru în consiliul de Administraţie al BVB au mai depus candidaturi Schroll Matjaz (reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea), Adrian Lupşan (director general adjunct la Intercapital Invest), Nicolae Gherguş (preşedinte CA şi director general la Confident Invest) şi Narcisa Oprea (avocat la Schoenherr şi Asociaţii). Oprea este acţionar al Bursei.

Actualii administratori ai Bursei au fost înscrişi de drept pe lista candidaţilor pentru poziţia de membru în CA. Actualul Consiliu de Administraţie a fost ales în februarie 2010.

CA este format din preşedintele Stere Farmache, vicepreşedinţii Ciprian Zah (SSIF Broker) şi Mircea Botta (Romcapital) şi şase membri. Ceilalţi administratori ai BVB sunt Siminel - Cristian Andrei (director al NCH Advisors România, compania care administrează fondul de investiţii Broadhurst), Octavian Molnar (IFB Finwest), Lucian Isac (Estinvest), Ionel Uleia (Prime Transaction) şi Cosmin Gheorghiu.

Alături de aceştia a fost înscris de drept şi preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, în baza unei prevederi din actul constitutiv al BVB.

Candidaturile pentru un loc în Consiliul de Administraţie pot fi depuse până duminică.

Acţionarii Bursei vor decide la 9 ianuarie dacă acceptă propunerea de revocare a actualilor administratori, prezentată în 10 noiembrie de un grup de acţionari care deţin cumulat 9,41% din titlurile BVB. Grupul este format din ING, prin două fonduri, BCR, Erste şi UniCredit CAIB Securities, Intercapital cu iFond.

Pe ordinea de zi a AGA figurează şi două puncte pentru numirea candidaţilor pentru trei locuri în Consiliul de Administraţie al Casei de Compensare Bucureşti şi pentru o funcţie de administrator la Depozitarul Central.

Casa de Compensare şi Depozitarul Central sunt parte a grupului BVB, fiind controlate de Bursa de Valori.

Printre cei mai importanţi acţionari ai Bursei se regăsesc fonduri ale Franklin Templeton, SIF Moldova, cu câte aproape 5%, dar şi Erste şi BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO