Burse - Fonduri mutuale

Efectele atacurilor cu drone din Arabia Saudită: Preţurile petrolului au făcut ieri un salt istoric. La Bucureşti, Petrom intră în teritoriul roşu la bursă

Efectele atacurilor cu drone din Arabia Saudită:...

Autor: Tibi Oprea

17.09.2019, 16:53 2766

Preţul petrolului Brent înregistra marţi la ora 16.00, ora României, o scădere de 1,67%, la 67,87 dolari pe baril, după ce luni acesta a închis sesiunea cu o creştere istorică de 14,6% determinată de atacul cu drone asupra unor rafinării saudite, potrivit datelor oferite de Investing.

Pe de altă parte, acţiunile Petrom (SNP), companie a cărei profitabilitate este strâns legată de evoluţia preţului la petrol de pe pieţele externe, au trecut în teritoriul roşu la Bursa de la Bucureşti în timpul şedinţei, în contextul unei scăderi de 0,12%, după ce luni reacţia investitorilor a fost una moderată la bursă, emitentul închizând şedinţa pe creştere de doar 1,1%.

Rareş Nilaş, consultant pe piaţa de capital românească, spune că în urma unui comunicat dat de saudiţi, cei mai mari exportatori la nivel mondial, potrivit căruia exporturile se vor derula în condiţii normale, efectul de creştere a preţului petrolului şi, implicit, a acţiunilor companiilor din energie, resimţit puternic în şedinţa de luni, s-a diluat.

Şi preţul petrolului West Texas Intermediate, referinţa pentru piaţa americană, a înregistrat o scădere de circa 1% la ora 16.15, ora României, după ce marţi acesta a închis sesiunea cu un avans de 14,7%.

Potrivit Reuters, directorul executiv al companiei petroliere americane Chevron, Michael Wirth, ale cărei acţiuni s-au apreciat luni la New York cu 2,16%, a susţinut că atacul aupra facilităţilor petroliere saudite nu va afecta producţia de petrol din SUA pe termen scurt.

Pe de altă parte, John Hardy, director de strategie FX la Saxo Bank, crede că atacul asupra facilităţilor petroliere saudite din weekend a fost resimţit mai intens în pieţele de energie, având efecte mai estompate pe burse şi în alte pieţe.

“Piaţa face toate eforturile să treacă peste şocul exogen provocat de atacul asupra facilităţii petroliere saudite, iar dacă acest factor se estompează rapid, atenţia se va muta asupra enormei acumulări a randamentelor obligaţiunilor şi asupra şedinţei FOMC de miercuri care ar putea oferi câteva surprize”, spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO