Burse - Fonduri mutuale

Efectele războiului pe bursele de mărfuri: Gazele şi aluminiul au atins noi recorduri; petrolul şi grâul cresc în continuare, atingând maxime multianuale

Efectele războiului pe bursele de mărfuri: Gazele şi...

Autor: Mediafax

03.03.2022, 18:39 2082

Preţurile materiilor prime au urcat şi mai mult joi, în condiţiile în care invazia Rusiei în Ucraina a perturbat fluxurile globale de materii prime, trimiţând gazele, cărbunele şi aluminiul la niveluri record, în timp ce ţiţeiul şi grâul au atins maxime multianuale, scrie Reuters.

Statutul Rusiei ca furnizor de top în domeniul petrolului, gazelor, metalelor şi cerealelor a făcut ca sancţiunile dure aplicate entităţilor ruseşti în urma invaziei Moscovei în Ucraina să perturbe lanţurile de aprovizionare cu resurse critice.

"Invazia a bulversat pieţele, lanţurile de aprovizionare încetează să mai funcţioneze, ceea ce înseamnă că avem dislocări peste tot", a declarat Ole Hansen, şeful strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank din Copenhaga.

Doar în ultima săptămână, de când Rusia şi-a lansat invazia, preţurile la gazele din hubul olandez au crescut de peste două ori, cărbunele Newcastle a crescut cu 85%, iar ţiţeiul Brent a urcat cu o cincime.

"Aceasta este furtuna perfectă pe pieţele de mărfuri", a declarat într-o notă analistul Christopher LaFemina de la Jefferies.

Petrolul Brent a urcat la aproape 120 de dolari pe baril pentru prima dată din 2012, după o nouă rundă de sancţiuni americane care vizează sectorul de rafinare a petrolului din Rusia.

"Preţul petrolului va continua probabil să urce - potenţial dincolo de 130 de dolari pe baril", a declarat directorul general al Rystad Energy, Jarand Rystad.

Preţul gazului olandez a atins un nivel record de 199 euro/MWh, în timp ce contractele futures pe cărbune de la Newcastle au înregistrat, de asemenea, o creştere fulminantă de când sancţiunile au fost aplicate celui de-al treilea exportator ca mărime, ajungând la un nivel record de 440 de dolari pe tonă în această săptămână.

Pe pieţele metalelor, aluminiul a atins un nou record, atingând 3.699 de dolari pe tonă la Bursa Metalelor din Londra, în timp ce nichelul a urcat cu 7,5%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani.

Rusia este responsabilă pentru aproximativ 6% din producţia mondială de aluminiu şi deţine aproximativ 7% din rezervele miniere de nichel la nivel mondial.

Paladiul, pentru care Rusia asigură 40% din producţia mondială, a urcat cu până la 4,8%, ajungând la aproape 2.800 de dolari pe uncie, un nou maxim al ultimelor şapte luni.

Aurul a fost relativ stabil, în condiţiile în care statutul de refugiu a fost erodat de îngrijorările legate de noi creşteri ale ratelor dobânzilor.

În ceea ce priveşte cerealele, se preconiza că Rusia şi Ucraina vor reprezenta 28,5% din exporturile globale de grâu în 2021, potrivit Departamentului american al Agriculturii, astfel că preţurile globale ale grâului au urcat pentru a încerca să se adapteze la o scădere mare a livrărilor din cele două ţări.

La Chicago grâul şi-a extins creşterea pentru a stabili un nou maxim al ultimilor 14 ani. Contractele futures la grâu din SUA au câştigat până la 6,5%, la 11,09 dolari pe bushel.

Rusia şi Ucraina reprezintă, de asemenea, 19% din exporturile de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea-soarelui, care concurează cu uleiul de soia şi de palmier.

Preţul uleiului de palmier din Malaezia a avansat cu până la 5,7%, apropiindu-se de maximele record, pe fondul aşteptărilor ca cumpărătorii să se orienteze către acest ulei tropical pentru a compensa livrările limitate de ulei de floarea-soarelui din zona Mării Negre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO