Burse - Fonduri mutuale

Efectul Putin: Bursele scad, investitorii se îndreaptă spre activele de refugiu după discursul liderului rus

Efectul Putin: Bursele scad, investitorii se îndreaptă...

Autor: Dorin Oancea

21.09.2022, 10:31 471

Pieţele bursiere au scăzut, iar activele de refugiu, inclusiv titlurile Trezoreriei americane şi yenul japonez, au înregistrat creşteri ale solicitărilor, anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind o mobilizare militară parţială afectând o piaţă deja neliniştită de înăsprirea politicii Fed.

Conform Reuters, bursele europene sunt setate să scadă, contractele futures EuroStoxx50 pierzând până la 1%, la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iulie.

Monedele europene s-au prăbuşit, euro scăzând cu 0,65%, la 0,9903 dolari, iar lira sterlină a pierdut 0,38%, la 1,1338 dolari, după ce a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani, la 1,1304 dolari.

Indicele dolarului, care măsoară moneda în raport cu şase valute, a crescut cu 0,61%, până la 110,84, şi a marcat un nou maxim al ultimelor două decenii la 110,87.

Totuşi, dolarul a fost uşor mai slab în raport cu yenul, o altă monedă de refugiu, la 143,615 .

"Noutăţile din Rusia au făcut ca euro şi lira sterlină să se vândă puternic, în timp ce dolarul este mai puternic faţă de aceste monede europene, dar yenul este şi mai puternic, deci acestea sunt fluxuri tipice de tip "safe-haven"", a declarat Shinichiro Kadota, strateg senior FX la Barclays în Tokyo.

Putin a declarat că a semnat un decret de mobilizare parţială începând de miercuri, spunând că apără teritoriile ruse şi că Occidentul vrea să distrugă ţara.

Cel mai mare indice al acţiunilor din Asia-Pacific MSCI a scăzut cu 1,37%.

Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 1,36% şi a atins minimul ultimelor două săptămâni, în timp ce indicele de referinţă din Australia a scăzut cu 1,56%.

Titlurile chinezeşti blue chips au scăzut cu 0,71%, în timp ce Hang Seng din Hong Kong a pierdut 1,48%.

Fed este capul de afiş al unei săptămâni în care peste o duzină de bănci centrale anunţă decizii de politică monetară, inclusiv Banca Japoniei şi Banca Angliei, joi.

Riksbank din Suedia a surprins pieţele peste noapte cu o majorare de un punct procentual şi a avertizat că vor urma şi mai multe în următoarele şase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO