Burse - Fonduri mutuale

Efervescenţă la BVB în prima jumătate de an: 12 companii noi şi 16 emisiuni de obligatiuni; valoarea totală a emisiunilor de acţiuni şi obligaţiuni listate a sărit de 700 mil. euro; toţi indicii bursieri au încheiat pe plus

Efervescenţă la BVB în prima jumătate de an: 12...

Autor: Cristina Bellu

08.07.2021, 14:01 468

Piaţa de capital începe să devină tot mai atractivă pentru afacerile antreprenoriale româneşti astfel că în prima jumătate de an bursa de la Bucureşti a bifat 12 emisiuni noi de acţiuni, dintre care o companie listată pe Piaţa Reglementată şi 11 listate pe Segmentul Multilateral de Tranzacţionare, valoarea totală a pachetelor depăşind 77 mil. euro, potrivit datelor transmise de reprezentanţii BVB.

În acelaşi interval, pe segmentul de venit fix au fost listate 16 noi instrumente financiare, dintre care şapte pe Piaţa Reglementată şi nouă pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare.

Valoarea totală a obligaţiunilor listate la BVB în această perioadă a fost de 3,1 mld. lei (633 mil. euro), în timp ce valoarea totală a emisiunilor de acţiuni şi obligaţiuni listate a trecut de 700 mil. euro.

„Bursa oferă în aceste momente o diversificare sectorială considerabilă pentru investitorii care doresc să-şi disperseze riscurile, iar oportunităţile investiţionale sunt remarcabile. De la companii cu istoric solid la companii cu potenţial accelerat de creştere, de la instrumente cu venit fix la acţiuni şi produse structurate, actuala configuraţie a pieţei permite realizarea de portofolii cu grad înalt de personalizare care să corespundă profilurilor de risc ale investitorilor. În ceea ce priveşte listările, pe segmentul de acţiuni observăm o creştere accelerată în prima jumătate de an,” spune Adrian Tănase, directorul general al BVB. 

El apreciază că noul val de companii antreprenoriale, 12 doar în primele 6 luni, care au venit la bursă a atras un interes substanţial din partea investitorilor individuali, care înţeleg să profite de oportunităţile actuale şi au suprasubscris tranşele alocate, în unele cazuri chiar în mai puţin de un minut.

(Sursa: Raport BVB)

Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 54% în primele şase luni comparativ cu primul semestru al anului anterior, de la 35,6 milioane lei (7,4 milioane euro) la 54,9 milioane lei (11,1 milioane euro). În acelaşi timp, lichiditatea bursei măsurată prin prisma valorii totale de tranzacţionare a consemnat o creştere de 41% la nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare, de la 6 miliarde lei (1,25 miliarde euro) în primele şase luni din 2020 la 8,5 miliarde lei (1,7 miliarde euro) în primul semestru al acestui an.

Creşterea activităţii investiţionale a dus piaţa de capital la noi maxime în luna iunie, astfel că la finalul şedinţei de tranzacţionare din 28 iunie, indicele BET a atins un maxim istoric de 11.967 puncte, iar indicele BET-TR a afişat un record istoric de 20.784 puncte. Luna iunie a continuat seria lunară de creşteri cu un avans de 3,9% pentru BET şi de 5% pentru BET-TR.

După primele 6 luni ale anului, BET a crescut cu 21%, iar BET-TR cu 24,9%. 

În acelaşi timp, valoarea de piaţă a companiilor locale listate pe piaţa principală a BVB a depăşit nivelul atins înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societăţilor româneşti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucureşti a depăşit 123 miliarde lei, echivalentul a 25 miliarde euro. 

„În esenţă, primul semestru poate fi rezumat astfel: mai mulţi emitenţi, mai multe domenii de activitate, mai multă efervescenţă. De ce are piaţa de capital atât de mult succes? Pentru că e accesibilă, eficientă şi lichidă. A devenit mult mai accesibilă datorită gradului de digitalizare, este eficientă pentru că permite realizarea cu usurinţă a accesului la capital şi este lichidă pentru că vânzătorul sau cumpărătorul îşi găseşte cu usurinţă contraparte. În plus, bursa este tot mai prezentă în spaţiul public şi a devenit un reper obligatoriu atunci când se vorbeşte în mod serios de planuri de dezvoltare”, concluzionează Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti. 

 
 
 
 
 
 
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO